BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Νίκη» των πωλητών στο φώτο φίνις

Ισχυρές πιέσεις σε Πειραιώς, Motor Oil - Ράλι για Alpha, Tέρνα, Viohalco

Χρηματιστήριο: «Νίκη» των πωλητών στο φώτο φίνις

Σε οριακά αρνητικό έδαφος τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα ισχυρά στηρίγματα από τις Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco δεν κατάφεραν να απορροφήσουν πλήρως τις επίμονες πιέσεις σε Motor Oil και Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, παρότι λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικό έδαφος, τελικά κατέγραψε μικρή μείωση της τάξης του 0,15% και τερμάτισε στις 875,44 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (876,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες -από 870,39 έως 881,05 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 108 εκατ. ευρώ, δείγμα του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Παρότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «δοκίμασε» ενδοσυνεδριακά και τα στηρίγματα των 870 μονάδων, κατά τις τελευταίες ώρες της ημέρας επήλθε αλλαγή σκηνικού, με τους αγοραστές να παίρνουν μικρό «κεφάλι» έναντι των πωλητών, το οποίο ωστόσο δεν κατάφεραν να διατηρήσουν έως τέλους.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όμως, από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διατηρήθηκαν σε υψηλούς ρυθμούς. Έτσι, αν και «ξεκόλλησε» από τα δύο διαδοχικά limit down, o τίτλος της μετοχής υποχώρησε κατά 23% και τερμάτισε στο 1,8 ευρώ ανά μετοχή.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι έντονες ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον τις αρχές Μαΐου, όταν και εισαχθούν οι νέες μετοχές, οι οποίες θα προκύψουν από την εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ)

Υπερκαλύφθηκε η ζήτηση από ξένους

Το πρωί, στο μεταξύ, άνοιξε και το βιβλίο προσφορών, με τους ξένους επενδυτές να υπερκαλύπτουν τη Διεθνή Προσφορά (85%), δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος. Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται και η διαδικασία της Εγχώριας Προσφοράς (15%). Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η έκδοση 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, με εύρος τιμής διάθεσης από 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, ο Τζον Πόλσον, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,2%.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το σημερινό 61,34% εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 27%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι -ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders, Norges Bank κ.α.- θα ελέγχουν από 39% έως 42%. 

Την Παρασκευή τα «νέα» από S&P

Οι επενδυτές, πέραν των εξελίξεων στην Πειραιώς, έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα εταιρικά αποτελέσματα, χαιρετίζοντας τις χθεσινές επιδόσεις της ΔΕΗ (σ.σ. επιστροφή στην κερδοφορία), αλλά και αποδοκιμάζοντας τη ζημιογόνα χρήση της Motor Oil, η οποία επλήγη από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου. Σήμερα, παράλληλα, ξεκίνησε και η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για τη νέα δημοπρασία κρατικού ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας. Την Παρασκευή δε, αναμένεται και η ετυμηγορία του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μια επιβεβαίωση της αξιολόγησης BB-.

Κέρδη 3% για την Alpha

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης εμφάνισε ήπια ανοδικές τάσεις, καθώς σημείωσε κέρδη κατά 0,88% και διαμορφώθηκε στις 580,01 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να υπερβαίνει το 31 εκατ. ευρώ, παρά τις ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς.

Η μετοχή της τελευταίας, όπως προαναφέρηκε, αν και «ξεκλείδωσε» από το limit down, συνέχισε να δέχεται υψηλές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 23% και διολισθαίνοντας στο 1,8 ευρώ, με τις σωρευτικές απώλειες εντός του 2021 να ξεπερνούν το 90%.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα παρείχε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κέρδισε άνω του 3% και ενισχύθηκε στο 1,13 ευρώ. Από την πλευρά της, η Eurobank σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,5%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε σημαντικά κατά 2,65%, λόγω των ανησυχιών για την επάρκεια των διαθέσιμων κεφαλαίων. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,22% 1,138 ευρώ
  • Attica Bank -0,71% 0,2085 ευρώ
  • Eurobank 0,57% 0,776 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,65% 2,53 ευρώ
  • Πειραιώς -23,7% 1,79 ευρώ

Ισχυρά στηρίγματα από Viohalco, Tέρνα και Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές κατάφεραν να «μοιραστούν» τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τη μετοχή της Viohalco να ξεχωρίζει και να εκτινάσσεται στο +6,4%, καθώς οι αναλυτές δεν αποκλείουν την παραμονή στους δείκτες MSCI (σ.σ. θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου).

Στο +2% έκλεισε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, παρά τον συνεχιζόμενο μετοχικό πόλεμο.  Η Mytilineos δε, τερμάτισε στο +0,8%, χάρη στην ικανοποιητική ζήτηση για το «πράσινο» ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ. Άλμα κατά 4,1% παρουσίασε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, μετά το νέο πακέτο μετοχών, στο πλαίσιο της απόκτησης μειοψηφικού πακέτου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε κατά -3,4%, εξαιτίας των τριψήφιων ζημιών για την χρήση του προηγούμενου έτους. Απώλειες της τάξης του 1.8% εμφάνισε η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στον απόηχο της αποεπένδυσης του ολλανδικού Reggeborgh, έκλεισε σταθεροποιητικά στο -0,2%.

Συνολικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 58,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News