BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πειραιώς και Jumbo συντηρούν τη «μάχη» για τις 900 μονάδες

Οριακά άνω των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πειραιώς και Jumbo συντηρούν τη «μάχη» για τις 900 μονάδες

«Μάχη» για την υπέρβαση των 900 μονάδων εξακολουθεί να δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει ήπια άνοδο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τόσο τις εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς όσο και τα σενάρια για τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.40), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη αύξηση της τάξης του 0,56% και ενισχύεται στις 902,54 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,55 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 4,5 μονάδες -από 898,8 έως 903,22 μονάδες- με τον τζίρο να κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 36 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν τρεις ώρες.

Η ελληνική αγορά, όπως αποδεικνύεται και σήμερα, βαδίζει ολοταχώς προς την έβδομη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, διατηρώντας το θετικό momentum και ακολουθώντας την τάση για σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια. Εξάλλου, αποτελεί κοινή ομολογία ότι αρκετές εισηγμένες, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Η βελτίωση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου, οι συγκρατημένες προσδοκίες για την φετινό τουρισμό, αλλά και η προσμονή για τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν ένα ευοίωνο σπιράλ, το οποίο -όπως φαίνεται- οδηγεί τον Γ.Δ. άνω των 900 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020.

Επόμενο δε, ορόσημο της ελληνικής αγοράς αποτελούν οι 948 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών. Τυχόν «ανακατάληψή» τους, μάλιστα, θα προλειάνει το έδαφος και για τον μεγάλο στόχο του 2021, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις 1.000 μονάδες.

Σ’ αυτές τις προσδοκίες έρχονται να προστεθούν και τα σενάρια των τελευταίων ωρών για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται μόνο οι τίτλοι των OTE, Jumbo και ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική «παροικία» αναμένεται να αυξηθεί, χάρη στη θετική συγκυρία. 

Αλλαγή σελίδας για την Τρ. Πειραιώς

Ο κλάδος των τραπεζών, για ακόμη μία ημέρα, αποτελεί τον μεγάλο «πρωταγωνιστή», με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να θυμίζει «ασανσέρ», καθώς -από τις πρωινές απώλειες έως -4%- αυτή την στιγμή βρίσκεται στο +6% και το 0,27 ευρώ. Μάλιστα, ο μέχρι στιγμής τζίρος ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. Φυσικά, όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας θα ανασταλλεί από αύριο έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το απαιτούμενo reverse split. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η όλη διαδικασία της ΑΜΚ αποτελεί ένα αναγκαίο «κακό», προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα της Τρ. Πειραιώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρέχουσα αξία του τίτλου έχει σχεδόν εξαϋλωθεί, καθώς από το 1,3 ευρώ στις αρχές του 2021 έχει κατακρημνιστεί στο 0,25 ευρώ, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης.

Κοντά στις 600 μονάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, την ίδια ώρα, κινείται συγκρατημένα ανοδικά, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,6% και προσεγγίζοντας το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2021 ήδη υπερβαίνουν το 14,5%.

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, θετικό πρόσημο διαθέτουν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και Alpha Bank, οι μετοχές των οποίων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 1%. Η Eurobank, από την πλευρά της, υφίσταται ελεγχόμενες πιέσεις, παραμένοντας ωστόσο στις παρυφές του 0,80 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,05% 1,15 ευρώ
  • Attica Bank 0,22% 0,232 ευρώ
  • Eurobank -0,38% 0,795 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,85% 2,621 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 6,77% 0,2714 ευρώ

Στο +3% η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διατηρούν για ακόμη μία ημέρα τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, χάρη κυρίως στο +3% στη μετοχή της Jumbo, καθώς οι αναλυτές προσδοκούν παραμονή της εισηγμένης στους δείκτης MSCI.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Motor Oil καταγράφει κέρδη της τάξης του 2%, ενώ κατά 1,1% ενισχύεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διατηρεί την ανοδική τάση, μετά τις χθεσινές αναφορές περί εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Στον αντίποδα, βέβαια, δεν λείπουν και οι ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της Viohalco να υποχωρεί κατά 1,4%. Κατά 1% διολισθαίνουν και οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΔΕΗ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.40), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνετια σε 59,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News