BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βουτιά 5% στις τράπεζες, σε limit down η Πειραιώς

Κατά 2% υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βουτιά 5% στις τράπεζες, σε limit down η Πειραιώς

Διαστάσεις λαμβάνει η εν εξελίξει διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, επιλέγοντας να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων των προηγούμενων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,99% και διολισθαίνει στις 880,71 μονάδες, χάνοντας περίπου 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,63 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες -από 879,67 έως 896,29 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας μετά βίας τα 35 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο 3ωρο.

Οι επενδυτές, μετά τις εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και την ανάκτηση των 900 μονάδων, φαίνεται ότι χρήζουν μιας ανάπαυλας, καθώς η διάθεση για περαιτέρω αγορές έχει φθαρεί σημαντικά. Κάτι το οποίο, βέβαια, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και επομένως, δύσκολα θα αλλάξει το θετικό «story» της Λ. Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, εξάλλου, το Χ.Α. έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα σ’ όλες τις αγορές, κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με κέρδη άνω του 7%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έχει υπερ-αποδώσει και έναντι του MSCI Europe τόσο στο 12μηνο (+49% έναντι +34,4%) όσο κι από τις αρχές του 2021 (+11,9% έναντι +9,4%).

Σε limit down η Τρ. Πειραιώς

Στην τάση για διόρθωση συμβάλλουν και οι έντονες πιέσεις (-30%) στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή επανήλθε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά την ολοκλήρωση του reverse split και εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η έκδοση των 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μία, θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης από 1 έως 1,15 ευρώ, το συνολικό μέγεθος της ΑΜΚ θα διαμορφωθεί δυνητικά έως και το 1,38 δισ. ευρώ (έναντι του αρχικού στόχου για ΑΜΚ περίπου 1 δισ. ευρώ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να συρρέουν μαζικά στην «πόρτα της εξόδου» από τη μετοχή, η οποία παραμένει «κλειδωμένη» σε limit down, με τουλάχιστουν 2 εκατ. μετοχές να τελούν σε αναμονή πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Τρ. Πειραιώς, η συνδυασμένη προσφορά (Εγχώριοι και Ξένοι Επενδυτές) για την ΑΜΚ θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, με το βιβλίο προσφορών να μένει ανοικτό έως τις 23 Απριλίου.

Στις 860 οι πρώτες στηρίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, παρά την ισχυρή διόθρωση, το θετικό σενάριο για το Χ.Α. φαίνεται ότι προς το παρόν δεν αλλάζει, με τους επενδυτές να θεωρούν απολύτως φυσιολογική την εν εξελίξει κατοχύρωση, με τις 860 μονάδες να αποτελούν τις πρώτες σοβαρές στηρίξεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι 920 μονάδες συνιστούν τις βασικές αντιστάσεις, σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου. Τυχόν υπέρβασή τους θα προλειάνει το έδαφος για την προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών (σ.σ. από το 2015).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, εξάλλου, εστιάζει και σε ακόμη δύο κυοφορούμενες ΑΜΚ, οι οποίες αφορούν τις Ελλάκτωρ και Aegean. Το αποτέλεσμά τους εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης τάσης της αγοράς.

Τράπεζες: Απώλειες 43 μονάδων σε δύο μέρες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, επηρεάζεται δυσμενώς από τις ευρείες απώλειες στην Τρ. Πειραιώς, με τον κλαδικό δείκτη να εμφανίζει εκτεταμένη πτώση της τάξης του 4,7%, με αποτέλεσμα να κατρακυλάει στις 564 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις, ο κλάδος απώλεσε περισσότερες από 43 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί τις απώλειες της Πειραιώς, καθώς σημειώνει πτώση άνω του 5%, διολισθαίνοντας στην τιμή του 1,07 ευρώ. Κατά 4% υποχωρεί και η μετοχή της Eurobank, η οποία φαίνεται ότι «χάνει» την επαφή με το 0,8 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, βρίσκεται στο -3,4% και τα 2,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,09% 1,07 ευρώ
  • Attica Bank -2,78% 0,2095 ευρώ
  • Eurobank -4,21% 0,7328 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,42% 2,627 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -29,97% 3,35 ευρώ

Στο –6% η Ελλάκτωρ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατηρούν σαφές προβάδισμα έναντι των πωλητών, με τις ρευστοποιήσεις να εστιάζουν κυρίως στον τίτλο της Ελλάκτωρ, η οποία χάνει περίπου 6% εν μέσω του μετοχικού «πολέμου». Κατά σχεδόν 4,5% υποχωρεί και η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ απώλειες άνω του 2,5% εμφανίζουν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται άνω του 1,5%. Μικρά κέρδη κάτω του 1% παρουσιάζουν, ταυτόχρονα, οι μετοχές των Jumbo – Τιτάνα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 15 μετοχές κινούνται ανοδικά, 87 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News