BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση κοντά στις 900 μονάδες

Πιέσεις στη μετοχή της Jumbo

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση κοντά στις 900 μονάδες

Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε λελογισμένη διόρθωση, μετά την προσέγγιση των 900 μονάδων και το επταήμερο ανοδικό ράλι. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,30% και διαμορφώνεται στις 897,24 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (899,9 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 7,5 μονάδες -από 895,13 έως 902,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, υπερβαίνοντας τα 33 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο 3ωρο.

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από το πρωί, επιλέγουν να προβούν σε περιορισμένη κατοχύρωση των κεκτημένων, καθώς το 7×7 είναι σαφές ότι έχει επιφέρει μια μικρή αγοραστική κόπωση, η οποία είναι απολύτως εύλογη αλλά και αναγκαία. Άλλωστε, οι ελεγχόμενες αφομοιώσεις των κερδών αποτελούν, κατά γενική ομολογία, δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά.

Σ’ αυτή την βραχυπρόθεσμη τάση συμβάλλουν και τα προβλήματα που παρατηρούνται στα διαθέσιμα εμβόλια (σ.σ. Johnson & Johnson, AstraZeneca) κατά του κορωνοϊού, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την υψηλή αβεβαιότητα ως προς το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Την ίδια ώρα δε, μια τυχόν παράταση του γ’ κύματος της πανδημίας εκτιμάται ότι θα περιορίσει περαιτέρω τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης για παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και φορολογούμενων, λόγω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουν δημιουργηθεί.

Δεν αλλάζει το ανοδικό momentum

Ωστόσο, το θετικό momentum της Λεωφόρου Αθηνών δεν φαίνεται να αλλάζει μεσοπρόθεσμα, έχοντας ως οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανόδου χάρη στις κινήσεις «γενναίας» μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Αυτή η προοπτική εκτιμάται ότι θα ενδυναμωθεί μετά και την ολοκλήρωση της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η μετοχή της οποίας θα παραμείνει εκτός συνεδρίασης από σήμερα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το απαιτούμενο βήμα του reverse split.

Στα θετικά της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να προστεθούν και τα σενάρια για τις επικείμενες αλλαγές στους δείκτης του MSCI, οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως στις 11 Μαΐου, καθώς οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αύξηση των ελληνικών τίτλων (σ.σ. ήδη βρίσκονται οι μετοχές των OTE, Jumbo και ΟΠΑΠ).

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις ευοίωνες προοπτικές της αγοράς, οι οποίες προαναγγέλουν την περαιτέρω άνοδο του Γ.Δ., δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια πρόσκαιρη καθοδική κίνηση, με βασικά στηρίγματα την περιοχή των 860 – 850 μονάδων, όπως διευκρινίζει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στάσιμες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης, απαλλαγμένος από τη μεταβλητότητα της Τρ. Πειραιώς, κινείται σταθεροποιητικά στο +0,1% και διαμορφώνεται στις 595 μονάδες, παραμένοντας μία «ανάσα» μακριά από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, από τις αρχές του 2021, τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το +14,5%.

Ανάμεσα στους τραπεζικούς τίτλους, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Attica Bank, η οποία βρίσκεται στο +1,7% και το 0,23 ευρώ, επιχειρώντας να απορροφήσει τις απώλειες του 2021 (-2%). Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρή άνοδο της τάξης του 0,5%, ενώ η μετοχή της Eurobank σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,56% 1,163 ευρώ
  • Attica Bank 1,76% 0,231 ευρώ
  • Eurobank -0,26% 0,7732 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,42% 2,637 ευρώ

Στηρίγματα από Aegean, πιέσεις σε Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο, αν και οι δεύτεροι διατηρούν ένα πολύ μικρό προβάδισμα.

Η μετοχή της Aegean παρέχει σημαντικά στηρίγματα, καθώς καταγράφει άνοδο της τάξης του 2,3%, ενώ κοντά στο +1% βρίσκονται οι μετοχές των Viohalco και Fourlis. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή απώλεσε τα πρωινά κέρδη, υποχωρώντας αυτή την στιγμή κατά 1,1%.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται, επίσης, στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολισθαίνει άνω του -3%, ενώ πέριξ του 1% έως 1,5% καθορίζονταιοι απώλειες για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 48 μετοχές εμφανίζουν κέρδη, 54 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News