ΑΠΟΨΕΙΣ

Με την επέλαση του CHATGPT, τη συζήτηση συνήθως μονοπωλεί η δυσφορία για τις κοινωνικές ανισότητες που πυροδοτεί η τεχνητή νοημοσύνη, μέσα από τις βίαιες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας· η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% έως το 2030, την οποία όμως θα καρπωθούν κυρίως οι επιχειρήσεις, καθώς θα χαθούν ή θα επηρεαστούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας.

26.04.2024 / 00:01


Η 25η Απριλίου έχει οριστεί από την International Telecommunication Union (ITU) ως ημέρα των κοριτσιών στις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής. Η ITU είναι η ειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Αποτελείται από 193 κράτη και πάνω από 1000 εταιρείες, πανεπιστήμια και διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Η ITU είναι η παλαιότερη υπηρεσία στην οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών.

25.04.2024 / 00:01


Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε για τον διακανονισμό ΦΠΑ που μπορεί να προκύψει από τη μεταβολή του δικαιώματος έκπτωσης (Pro-Rata), εφόσον η επιχείρηση διενεργεί και πράξεις απαλλασσόμενες του ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών.

24.04.2024 / 00:01


Οι επενδύσεις στην Ελλάδα (ξένες και εγχώριες) έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην επίδοση αυτή ασκείται εποικοδομητική κριτική. Ωστόσο ακούγονται και μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα:

23.04.2024 / 00:01


Ο Ηράκλειτος πριν από περίπου 2.500 χρόνια είχε πει την περίφημη φράση «ο πόλεμος είναι ο βασιλιάς των πάντων». Προφανώς εννοούσε ότι εξαιτίας του πολέμου γίνονται σημαντικές διεργασίες στην κοινωνία, που διαφορετικά ίσως να μην μπορούσαν να γίνουν.

22.04.2024 / 00:01


Ενα από τα επίκαιρα φορολογικά θέματα του μηνός Απριλίου για τις επιχειρήσεις που η διαχειριστική περίοδος έληξε στις 31.12.2023 είναι η υποχρέωσή τους να δηλώσουν στη δήλωση ΦΠΑ του Μαρτίου (που υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Απριλίου) τυχόν ποσά που προκύπτουν από διακανονισμούς εκπτώσεων ΦΠΑ της τελευταίας αυτής διαχειριστικής περιόδου. Η έννοια […]

18.04.2024 / 00:01


Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ –3,5%, αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα– δείχνουν ότι το τελευταίο μίλι αποκλιμάκωσής του, όχι μόνο θα είναι δύσκολο, αλλά θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περιμέναμε. Περιπλέκει δε επίσης αυτό που μπορούν να κάνουν άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα μηδενικής ανάπτυξης.

17.04.2024 / 06:01




Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τις πτωχεύσεις αρνητικά. Σίγουρα είναι κάτι που κάθε επιχείρηση θα ήθελε να αποφύγει. Εκτός από το βίαιο τέλος της επιχείρησης, σημαίνει και ένα σημαντικό αρνητικό επαγγελματικό και κοινωνικό στίγμα για τους επιχειρηματίες, ένα σημαντικό κόστος για τους πιστωτές και μία γενικότερη αναταραχή για τους εργαζομένους.

15.04.2024 / 00:01


Ας υποθέσουμε ότι έχει επισκεφθεί την επιχείρησή σας ο φορολογικός ελεγκτής, εσείς του παραδώσατε τα βιβλία και όσα στοιχεία /πληροφορίες σας ζήτησε και, αφού τα μελέτησε, σας κοινοποίησε τα ευρήματά του. Ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειές σας και τι διαδικασίες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια; Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κώδικα […]

12.04.2024 / 00:01


Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καθιερωθεί ως ηγέτις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, με φιλόδοξους στόχους για την απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2050. Ο στόχος αυτός εξαρτάται κυρίως από τον πλήρη μετασχηματισμό της όλο και αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη των σύγχρονων οικονομιών. Στην καρδιά όμως του μετασχηματισμού αυτού είναι οι μεγάλες εταιρείες και ειδικά αυτές που παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια.

11.04.2024 / 00:01


Την εβδομάδα αυτή, με το τέλος του Ραμαζανίου και τον εορτασμό του Eid al-Fitr, στις αγροτικές κοινότητες παραδοσιακά γίνονται και δενδροφυτεύσεις. Φέτος, το Eid συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της θητείας του νέου δημάρχου Αθηναίων. Ο νέος δήμαρχος είχε θέσει ως στόχο/δέσμευσή του ο δήμος να φυτεύει 5.000 δέντρα το χρόνο. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αυτός ο στόχος είναι επαρκής για τις ανάγκες της πόλης (δεν έχουμε υπ’ όψη κάποια μελέτη), ωστόσο προς τιμήν του δήμου μπορούμε να δούμε σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο την πρόοδο του στη σχετική ιστοσελίδα του.

10.04.2024 / 00:01


Στην Ελλάδα ζούμε κάτω από τον ιστό της αράχνης. Κυριολεκτικώς δεν μπορεί κανείς πουθενά να δει τον ουρανό χωρίς καλώδια. Καλώδια του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος (με έξτρα μπόνους το αποτρόπαιο θέαμα των αιωρούμενων μετασχηματιστών), της τηλεφωνίας, του τρόλεϊ, του τραμ, του οδοφωτισμού. Ακόμα και τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μένουν αναρτημένα στους ιστούς κάνα τρίμηνο μετά τις εορτές – ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πού να τρέχεις…

09.04.2024 / 00:01




Η εταιρική διακυβέρνηση συμβάλλει στη δραστηριοποίηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την αξιοπιστία, σταθερότητα, διαφάνεια και ανταποδοτικότητα των αγορών. Γι’ αυτό και κάθε σχετική συζήτηση είναι πάντα επίκαιρη.

05.04.2024 / 00:01