BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Alpha – Eurobank «κρατούν» τις 875 μονάδες, στο -27% η Πειραιώς

Πιέσεις και στον τίτλο της Motor Oil

Χρηματιστήριο: Alpha – Eurobank «κρατούν» τις 875 μονάδες, στο -27% η Πειραιώς

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «κρατούν» το ψυχολογικό σημείο των 875 μονάδων, καθώς τα στηρίγματα σε Alpha Bank και Eurobank απορροφούν τις επίμονες πιέσεις σε Πειραιώς και Motor Oil.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,12% και διαμορφώνεται στις 875,70 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (876,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 8,5 μονάδες -από 870,39 έως 878,85 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 35 εκατ. ευρώ έως τη 1.55 το μεσημέρι. 

Παρότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «δοκίμασε» νωρίτερα και τα στηρίγματα των 870 μονάδων, τα τελευταία λεπτά διαφαίνεται μια εξισορρόπηση μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο και δη, στην Πειραιώς.

Μετά τα δύο συνεχόμενα limit down, η μετοχή της τράπεζας έχει «ξεκλειδώσει», αν και εξακολουθεί να κατακρημνίζεται στο -27%. Αυτή η κατάσταση δε, αναμένεται να συνεχιστεί έως τον Μάιο, όταν και εισαχθούν οι νέες μετοχές, οι οποίες θα προκύψουν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ)

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την Πειραιώς

Το πρωί, στο μεταξύ, άνοιξε και το βιβλίο προσφορών, με τη διαδικασία να διαρκεί έως την Παρασκευή. Στόχος είναι η έκδοση 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, με εύρος τιμής διάθεσης από 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, ο Τζον Πόλσον, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,2%.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το σημερινό 61,34% εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 27%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι -ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders, Norges Bank κ.α.- θα ελέγχουν από 39% έως 42%. 

Την Παρασκευή τα «νέα» από S&P

Οι επενδυτές, πέραν των εξελίξεων στην Πειραιώς, έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα εταιρικά αποτελέσματα, χαιρετίζοντας τις χθεσινές επιδόσεις της ΔΕΗ (σ.σ. επιστροφή στην κερδοφορία), αλλά και αποδοκιμάζοντας τη ζημιογόνα χρήση της Motor Oil, η οποία επλήγη από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου. Σήμερα, παράλληλα, ξεκίνησε και η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για τη νέα δημοπρασία κρατικού ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας. Την Παρασκευή δε, αναμένεται και η ετυμηγορία του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μια επιβεβαίωση της αξιολόγησης BB-.

Ισχυρά κέρδη για την Alpha

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει ήπια ανοδικές τάσεις, καθώς σημειώνει κέρδη κατά 0,8% και διαμορφώνεται στις 579 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να υπερβαίνει το 15 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Πειραιώς, όπως προαναφέρηκε, αν και «ξεκλείδωσε» από το limit down, εξακολουθεί να δέχεται υψηλές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 27% και διολισθαίνοντας στο 1,7 ευρώ, με τις σωρευτικές απώλειες εντός του 2021 να ξεπερνούν το 90%.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κερδίζει σχεδόν 2,5% και ενισχύεται στο 1,13%. Από την πλευρά της, η Eurobank προσεγγίζει εκ νέου το 0,8 ευρώ, χάρη στα σενάρια εισόδου στους δείκτες MSCI. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παράλληλα, υποχωρεί κατά 1,5%, λόγω των ανησυχιών για την επάρκεια των διαθέσιμων κεφαλαίων. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,49% 1,13 ευρώ
  • Attica Bank -1,67% 0,2065 ευρώ
  • Eurobank 1,84% 0,7858 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,52% 2,53 ευρώ
  • Πειραιώς -27,11% 1,71 ευρώ

Υπό πίεση η Motor Oil, στηρίγματα από ΔΕΗ – Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές φαίνεται ότι «μοιράζονται» το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις μετοχές των Viohalco και ΔΕΗ να καταγράφουν κέρδη άνω του 1%. Άλλωστε, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοίνωσε χθες την εκτίναξη των προσαρμοσμένων EBITDA και την επίτευξη καθαρών κερδών άνω των 35 εκατ. ευρώ για το 2020.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά -3%, εξαιτίας των τριψήφιων ζημιών για την χρήση του προηγούμενου έτους. Απώλειες της τάξης του 1,2% εμφανίζει και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στον απόηχο της αποεπένδυσης του ολλανδικού Reggeborgh. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, τέλος, παρουσιάζει οριακές μεταβολές (+0,1%), εν μέσω του συνεχιζόμενου μετοχικού πολέμου. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News