ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ Γ.Σ.

Κορυφώνεται η κόντρα των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες λίγο πριν τη νέα αναμέτρηση των βασικών μετόχων

Κορυφώνεται η κόντρα των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ

Με το χάσμα μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ να βαθαίνει, το ερώτημα του…ενός εκατομμυρίου είναι εάν στην αυριανή γενική συνέλευση θα σημειωθεί ένα ακόμη “θερμό” επεισόδιο μεταξύ των πρωταγωνιστών του ομίλου ή εάν η εισηγμένη θα γυρίσει σελίδα. Χθες, η Greenhill, που ελέγχουν οι εφοπλιστές Γ.Μπάκος – Δ.Καϋμενάκης, έκανε γνωστό ότι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητεί την ακύρωση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου κατά την οποία επικράτησε το ολλανδικό fund Reggeborgh

Η Greenhill ζητά και την ακύρωση των μετέπειτα αποφάσεων του δ.σ. που εκλέχθηκε από τη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου. Το σκεπτικό της είναι ότι υπάρχουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων των μελών του δ.σ., κακώς η Άκτωρ δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, ενώ η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλάπτει τους μικρομετόχους. Οι εφοπλιστές υποστηρίζουν ακόμη ότι η συμμετοχή του ολλανδικού fund στην Ελλάκτωρ δημιουργεί ζήτημα ανταγωνισμού, ενώ υφίσταται συμφωνία μεταβίβασης της Ηλέκτωρ στον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών, δικηγόρος κι εκπρόσωπος της Reggeborgh Γιώργος Σωτηρόπουλος ανέφερε, αρχές Απριλίου, κατά τη γ.σ. που συνεκλήθη αλλά αναβλήθηκε, ότι η Greenhill Investments έχει παραβιάσει το σύνολο της νομοθεσίας περί Κεφαλαιαγοράς, κάνοντας λόγο για απόπειρά εξαπάτησης από την εταιρεία των κ.κ. Μπάκου-Καϋμενάκη.   

Αυτός είναι ο καμβάς επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί, αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα την ανάκληση των μελών του διοικητικού συμβουλίου (ύστερα από αίτημα της Greenhill), την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 212,1 εκατ. ευρώ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ. Κομβικής σημασίας για την έκβαση της διαδικασίας είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης των 2/3 των παριστάμενων μετόχων.

Η Greenhill ελέγχει αθροιστικά το 25,5% της εταιρείας, ενώ η Reggeborgh, επισήμως, ελέγχει το 14,7% της Ελλάκτωρ, ποσοστό που αυξάνεται στο 26,7%, εάν ληφθεί υπόψη το δικαίωμα προαίρεσης για το 12,5% των μετοχών του Λ. Μπόμπολα. Πληροφορίες θέλουν το fund μαζί με φίλιες δυνάμεις να ελέγχει το 40% της εισηγμένης και τη Greenhill να διαθέτει επιπρόσθετο ποσοστό 5%. 

Ένα ακόμη σημείο που ενδεχομένως, καθορίσει τις εξελίξεις σχετίζεται με το 18,5% της Greenhill στην Ελλάκτωρ, το οποίο έχει ενεχυριαστεί από την Aiolos Investments, θυγατρική της Farallon, σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει-χωρίς να διαψευστούν μέχρι σήμερα-πηγές της διοίκησης της Ελλάκτωρ. “Ως κάτοχος του 18,5% η υλοποίηση της ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, είναι προς το συμφέρον της Farallon, καθώς επιδιώκει να πάρει τα χρήματα της, έχοντας χρηματοδοτήσει με νέο μετοχοδάνειο την πλευρά των Μπάκου-Καϋμενάκη” έχουν αναφέρει.

Απαραίτητο το «εμβόλιο» ρευστότητας

Σε κάθε περίπτωση, η κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελλάκτωρ και της θυγατρικής της Άκτωρ είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Όπως έχει αναφέρει, σε αποκλειστική συνέντευξη, στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελλάκτωρ Άρης Ξενόφως, η Άκτωρ, κάθε μήνα, έχει ζημιές 4 εκατ. ευρώ. Όπως ακόμη, είπε ενδεχόμενη αναβολή της γενικής συνέλευσης θα εμποδίσει τόσο τη χρηματοδότηση με 100 εκατ.ευρώ της Άκτωρ όσο και την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση έγκρισης της ΑΜΚ, η Reggeborgh έχει κάνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει στο ομολογιακό δάνειο της Άκτωρ ως ομολογιούχος δανειστής με 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμμετάσχει και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News