Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 14:49
BUSINESS & FINANCE

Πειραιώς: Καλύφθηκε η ΑΜΚ από πλευράς ξένων επενδυτών

Σ' όλο το εύρος των τιμών οι προσφορές

Πειραιώς: Καλύφθηκε η ΑΜΚ από πλευράς ξένων επενδυτών

Υψηλό φαίνεται ότι αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς, καθώς πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν ότι η ελληνική τράπεζα έχει ήδη καλύψει το ζητούμενο ποσό από τους θεσμικούς επενδυτές.

Οι ίδιες πληροφορίες δε, επιβεβαιώνουν ότι το βιβλίο καλύφθηκε με προσφορές, οι οποίες κινήθηκαν σ’ όλο το εύρος τιμής διάθεσης, δηλαδή από το 1 έως το 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε να «τρέχει» σήμερα το πρωί, με στόχο την έκδοση 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Οι δύο διαδικασίες εξελίσσονται παράλληλα και θα ολοκληρωθούν επισήμως την Παρασκευή. Η δημόσια προσφορά αφορά το 15% των νέων μετοχών, δηλαδή 180 εκατ. νέες μετοχές, ενώ το εναπομείναν 85% αφορά την ιδιωτική τοποθέτηση από ξένους επενδυτές.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, ο Τζον Πόλσον, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,2%.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το σημερινό 61,34% εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 27%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι -ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders, Norges Bank κ.α.- θα ελέγχουν από 39% έως 42%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News