ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Τα ηχηρά ονόματα της ΑΜΚ

Τράπεζα Πειραιώς: Τα ηχηρά ονόματα της ΑΜΚ

Στη συμμετοχή τριών τουλάχιστον επενδυτών ως corner stones επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το βιβλίο προσφορών για την οποία ανοίγει αύριο 21 Απριλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στα ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, των οποίων προεξοφλείται η συμμετοχή περιλαμβάνονται τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders και το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management. Η συμμετοχή τους θεωρείται κλειδί για την επιτυχία της ΑΜΚ, καθώς σηματοδοτούν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Πειραιώς. 

Η εγγραφή τους στην ΑΜΚ με σημαντική θέση κοντά στο 5% θα πλαισιώσει τη δέσμευση των βασικών μετόχων της τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή των John Paulson, Αριστοτέλη Μυστακίδη και Helikon Investments Limited για την κάλυψη μέρους της αύξησης και θα αποτυπωθεί στο ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.

Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης στην Τράπεζα Πειραιώς με τη συμμετοχή corner stones που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ΑΜΚ, δεσμευόμενοι για το ύψος των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν, θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και την επιτυχία της αύξησης, που κρίνεται όχι μόνο στην υπερκάλυψή της, αλλά και στην προοπτική προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδυτών και όχι μόνο hedge funds.

Με βάση τις πληροφορίες ο John Paulson δεσμεύεται ότι θα επενδύσει 265 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική τοποθέτηση, ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 18% από 4,61% που κατέχει σήμερα, μετά το reverse split της μετοχής. Το ΤΧΣ από την πλευρά του εκτιμάται ότι θα διατηρήσει ποσοστό σε επίπεδα μεταξύ 27% με 33%, προεξοφλώντας αφενός τη στήριξή τους στην ΑΜΚ και τον περιορισμό των ζημιών που έχει μέχρι σήμερα υποστεί από το dilution της μετοχής. 

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Τράπεζας που άνοιξε χθες στα 4,7874 ευρώ, συνεχίζει το δεύτερο διαδοχικό limit down με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να βρίσκεται κοντά στο 2,346 ευρώ και με τάση να ευθυγραμμιστεί στο εύρος τιμής που έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος τιμής για την διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών είναι μεταξύ 1 έως 1,15 ευρώ.

Η διαδικασία των εγγραφών για την Ελληνική προσφορά που θα εξελιχθεί παράλληλα με το book building, θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι αυτή που θα διαμορφωθεί από την Διεθνή Προσφορά. Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της τράπεζας κατά την εκκίνηση της χθεσινής συνεδρίασης, θα έχουν προτεραιότητα στην ΑΜΚ ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής τους πριν την αύξηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News