BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άνω των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020

Ράλι για Alpha, ETE και Τέρνα Ενεργειακή

Χρηματιστήριο: Άνω των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020

Πάνω από τις 900 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020, βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τέρνα Ενεργειακή δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,09% και ενισχύεται στις 901,44 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (891,69 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 893,62 έως 901,89 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 33 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 2,5 ώρες της συνεδρίασης.

Η διάσπαση των αντιστάσεων των 900 μονάδων, επί της ουσίας, σηματοδοτεί την επιστροφή της Λεωφόρου Αθηνών στα προ-πανδημίας επίπεδα, προλειαίνοντας το έδαφος για τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και τον μεγάλο στόχο του 2021. Μάλιστα, μετά την υπέρβαση του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, το επόμενο βήμα είναι η προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, δηλαδή από την κρίση του 2015.

Η ελληνική αγορά, όπως αποδεικνύεται και σήμερα, εμφανίζει αξιοσημείωτες αντοχές, ακολουθώντας την ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία «φλερτάρουν» καθημερινά με νέα ιστορικά υψηλά. Σ’ αυτό, φυσικά, συμβάλει και η ρηχότητα του Χ.Α., η οποία ευνοεί τις ακραίες μεταβολές -είτε θετικές είτε αρνητικές.

Οπωσδήποτε, οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν μετά και την ολοκλήρωση των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν εντείνει τη μεταβλητότητα. Νερό στον μύλο της επιφυλακτικότητας είχαν ρίξει, επίσης, τόσο οι προκλήσεις της πανδημίας στον τουρισμό όσο και οι καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά, χάρη τόσο στα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών όσο και στις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας. «Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στην αγορά» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance. 

Οι επενδυτές, πέραν των παραπάνω, αποτιμούν σήμερα και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα, με την Aegean να ανακοινώνει ζημιές 228 εκατ. ευρώ, καθώς η πανδημία περιόρισε τον αριθμό των επιβατών κατά 65% σε μόλις 5,1 εκατ. άτομα. Στον αντίποδα, η Πλαστικά Θράκης, αξιοποιώντας τις νέες επενδύσεις στην παραγωγή μασκών, εμφάνισε αύξηση 844% στην κερδοφορία, η οποία διαμορφώθηκε σε 37,9 εκατ. ευρώ για το 2020. 

Ράλι σε Alpha, ΕΤΕ – Πιέσεις στην Πειραιώς

Στις τράπεζες, η «εικόνα» του κλάδου παραμένει διττή, καθώς από τη μία πλευρά επικρατούν έντονες πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς, λόγω της επικείμενης ΑΜΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς δικαίωμα προτίμησης, από την άλλη πλευρά Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα πραγματοποιούν ράλι της τάξης του 5%. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κλαδικός δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 3% και διαμορφώνεται στις 599,67 μονάδες, μία «ανάσα» από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, διευρύνοντας στο +14% τα σωρευτικά κέρδη μέσα στο 2021. 

Η Τρ. Πειραιώς, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται σε νέα ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας κατά 13% και διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,25 ευρώ/μετοχή. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha ενισχύεται κατά 5,2% και το 1,15 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +6% και το 2,6 ευρώ. Η Eurobank, τέλος, παραμένει αμετάβλητη στο 0,8 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτά:

  • Alpha Bank 5,23% 1,1575 ευρώ
  • Αttica Bank 1,1% 0,2305 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,8 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα 6,28% 2,625 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -13,2% 0,2552 ευρώ

Στηρίγματα από Τέρνα, Fourlis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν απόλυτα τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από αρκετούς τίτλους, με την Τέρνα Ενεργειακή να ξεχωρίζει στο +4,3% εν μέσω των σεναρίων για είσοδο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Fourlis ενισχύεται κατά 2,7%, ενώ στο 2,3% συνεχίζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,2%. Μικρές ρευστοποιήσεις, αντίθετα, εκδηλώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 0,7%, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ διολισθαίνει κατά 1,1%.

Πολύ καλή είναι, τέλος, η «εικόνα» στη μετοχή της Πλαστικά Θράκης (+4,3%) στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος λαμβάνει στηρίγματα κι από τη μετοχή (έκπληξη του 2021) της ΑΒΑΞ, η οποία ενισχύεται σταθερά στο +3,6%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.20), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News