BUSINESS & FINANCE

Στα 24 δισ. ευρώ η μείωση των κόκκινων δανείων το 2020 – Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες το 2021

Στα 24 δισ. ευρώ η μείωση των κόκκινων δανείων το 2020 – Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες το 2021

Μείωση στο μισό των κόκκινων δανείων που έχουν στους ισολογισμούς τους πέτυχαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά την προηγούμενη χρονιά, αξιοποιώντας το μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή Ι, που λήγει στις 10 Απριλίου. Η σημαντική υποχώρηση των κόκκινων δανείων που επιτεύχθηκε το 2020, καθιστά για πρώτη φορά εφικτή την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που κουβαλούν οι τράπεζες από την προηγούμενη κρίση, σε μονοψήφιο ποσοστό έως και τα τέλη του 2022 και εργαλείο θα αποτελέσουν οι κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ που αναμένεται να δοθούν μέσω της επέκτασης του Ηρακλή για άλλους 18 μήνες ακόμη και συγκεκριμένα έως και τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ισολογισμούς της προηγούμενης οικονομικής χρήσης – με εξαίρεση την τράπεζα Πειραιώς, η πολιτική της οποίας για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα αποτυπωθεί εντός του 2021 – οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική τράπεζα, μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 23,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και κατά 24,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων. Συγκεκριμένα

• η  Alpha Bank μέσω της τιτλοποίησης Galaxy περιόρισε τον όγκο των NPEs  κατά 10,4 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την υποχώρηση του αντίστοιχου δείκτη από το 45% στο 27%

• η Eurobank μέσω της τιτλοποίησης Cairo περιόρισε τον όγκο των NPEs κατά 7,2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τη μείωση του αντίστοιχου δείκτη από το 29% στο 14% και

• η Εθνική τράπεζα μέσω της τιτλοποίησης Frontier αναμένεται να περιορίσει τον όγκο των NPEs κατά 6,5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τη μείωση του αντίστοιχου δείκτη από το 31% στο 14%. 

Η τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη που με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης εμφανίζεται να έχει υψηλό δείκτη NPE στο 45% στα τέλη του 2020, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει ενσωματώσει το αποτέλεσμα μιας σειράς προγραμματισμένων συναλλαγών, όπως η τιτλοποίηση Phoenix, αξίας 5 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το α’ τρίμηνο του 2021 και η τιτλοποίηση Sunrise συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί έως και τα τέλη του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη της ζημιάς που θα επιφέρει η συναλλαγή Sunrise, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς καταφεύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου.

Με βάση το πλάνο που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς μέσω της τιτλοποίησης Sunrise, που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, θα επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι το 2024 το ποσοστό των NPEs να υποχωρήσει στο 3%. Συγκεκριμένα ο δείκτης NPE θα μειωθεί από το 35% που είναι μετά την ολοκλήρωση των δύο τιτλοπoιήσεων Phoenix και Vega συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ (45% στα τέλη του 2020 πριν την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών), στο 22% μέσω της ολοκλήρωσης της πρώτης τιτλοποίησης των 7,2 δισ. ευρώ (Sunrise 1) και στο 10% μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης (Sunrise 2). Η περαιτέρω μείωση στο 3% θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων τριών ακόμη χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank 

Σε ό,τι αφορά στην Alpha Bank στο σχεδιασμό της διοίκησης περιλαμβάνεται μια νέα τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ. ευρώ (project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI», η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (project Sky), καθώς και μία πρόσθετη τιτλοποίηση συνθετικού τύπου. Ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έως και τα τέλη του 2022 και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, η Τράπεζα θα αξιοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός και μετά την έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 16,9%. Ο δείκτης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των τριών συναλλαγών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η Eurobank 

Σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 9% προσδοκά η Eurobank έως και τα τέλη του 2021, μέσω της νέας τιτλοποίησης ύψους 3,3 δισ. ευρώ με την ονομασία Mexico, που προγραμματίζει για την τρέχουσα χρονιά, καθώς και μιας νέας τιτλοποίησης συνθετικού τύπου. Η τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή 2 και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) εντός του 2021 – συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, ενώ ο δείκτης εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 6% το 2022, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά το γεγονός ότι η Eurobank έχει περιθώριο άντλησης κεφαλαίων έως και 1 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Τράπεζας έχει δηλώσει ότι αυτό αποτελεί μια δυνητική δυνατότητα και δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό της. 

Η Εθνική τράπεζα 

Η Τράπεζα έχει πετύχει τη σημαντική υποχώρηση των κόκκινων δανείων μέσω της τιτλοποίησης Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ, καθιστώντας εφικτό το στόχο της διοίκησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News