Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 14:33
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Τρ. Πειραιώς υποχώρησε σήμερα κατά 22%

Οι όροι της ΑΜΚ προκαλούν εκνευρισμό

Γιατί η Τρ. Πειραιώς υποχώρησε σήμερα κατά 22%

(upd) Υπό κλοιό έντονων ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της πρότασης της διοίκησης για τους όρους και τη μορφή της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της τράπεζας διολίσθησε κατά 22%, με αποτέλεσμα η αξία της να διαμορφωθεί στα 0,686 ευρώ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διακινήθηκαν πάνω από 21 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα «φυσιολογικά» επίπεδα.

Οι ρευστοποιήσεις αποτέλεσαν απόρροια της παρουσίασης των όρων της επερχόμενης ΑΜΚ, την οποία οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 7ης Απριλίου.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί αρχικά μέσω reverse split, καθώς θα υπάρξει αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων μετοχών. Αποτέλεσμα είναι η ονομαστική αξία της μετοχής να φθάσει τα 99 ευρώ.

Στη συνέχεια, όμως, θα ακολουθήσει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας -από 99 σε 1 ευρώ-, η οποία δεν θα συνοδεύεται από αλλαγή του συνολικού αριθμού των μετοχών.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι όχι η επιστροφή μετρητών ή η διανομή δωρεάν μετοχών, αλλά ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού ταμείου. Έτσι, στο τέλος της ΑΜΚ, η τιμή της μετοχής θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ και το ύψος του ειδικού ταμείου στα 4,93 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με περιορισμό ή και κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, με απώτερη επιδίωξη τη δυνατότητα ταχείας υλοποίησης της ΑΜΚ.

Στο -30% οι απώλειες από τις αρχές του ’21

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αντίθεση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, η Τρ. Πειραιώς εξακολουθεί να «μετράει» σημαντικές απώλειες εντός του 2021, καθώς η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 30%.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στις 4 Ιανουαρίου η αξία της έκλεισε στο 1,335 ευρώ (σ.σ. υψηλό έτους), ενώ σήμερα τερμάτισε σε νέο χαμηλό έτους (σ.σ. το προηγούμενο ήταν 0,70 ευρώ). 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι την Τρίτη (16/03), η μετοχή εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 27%, χάρη στην ανακοίνωση σχεδίου δράσης για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εισηγμένης κατά 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και την προώθηση νέας τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με την κωδική ονομασία Sunrise. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News