BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σε ελεύθερη πτώση η Πειραιώς – Δοκιμάζονται οι 850 μονάδες

Στο -4% η μετοχή της Jumbo

Χρηματιστήριο: Σε ελεύθερη πτώση η Πειραιώς – Δοκιμάζονται οι 850 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την δρομολογούμενη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) προκαλεί έντονους τριγμούς, συμπαρασύροντας σε αρνητικό έδαφος το σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,05% και υποχωρεί στις 848,19 μονάδες, χάνοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (857,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες -από 848,07 έως 862,36 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 56 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία κατακρημνίζεται στο -19% και το 0,71 ευρώ, στον απόηχο της παρουσίασης των όρων της επερχόμενης ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία, η νέα ονομαστική αξία της μετοχής θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ, μέσω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και της δημιουργίας μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 4,93 δισ. ευρώ.

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά τουλάχιστον 4%, στον απόηχο των πληροφοριών του πρακτορείου Reuters ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Βακάκης, προχώρησε στην πώληση του 3,5% των μετοχών της εισηγμένης έναντι 75 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμες οι 850 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά -παρά την τάση για διόρθωση, η οποία εκδηλώνεται σε συγκεκριμένους τίτλους- παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, με τις πρώτες στηρίξεις του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη να βρίσκονται στις 850 μονάδες.

Άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών γίνεται διαρκώς αποδέκτης θετικών ειδήσεων, όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου (σ.σ. αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,9%), η συνέχιση των τιτλοποιήσεων στις τράπεζες (π.χ. Mexico, Sunrise κ.α.), καθώς και οι επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (π.χ. Alpha Bank, ΔΕΗ).

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά μεγέθη του 2020, με τη Cenergy να ανακοινώνει ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς το αναπροσαρμοσμένο EBITDA υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 23% και διαμορφώθηκαν σε 24,8 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι η σειρά της Viohalco να ανακοινώσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2020, ενώ ταυτόχρονα από το απόγευμα της Παρασκευής θα εισαχθεί σε τέσσερις δείκτες του FTSE Russel, εξέλιξη η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει την εισροή «φρέσκων» ξένων κεφαλαίων.

Την ίδια ημέρα αναμένεται και η εισαγωγή των μετοχών των Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ στους δείκτες Eurostoxx, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ το βράδυ ο οίκος DBRS θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

«Έρμαιο» της Πειραιώς ο τραπεζικός κλάδος

Ο τραπεζικός κλάδος, ως συνέπεια των πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς, καταγράφει ευρείες απώλειες της τάξης του 3,7%, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στις 544,49 μονάδες, απέχοντας περίπου 35 μονάδες από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων 12 μηνων (575,18 μονάδες).

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, συγκεκριμένα, διολισθαίνει κατά 19%, σε συνέχεια του χθεσινού -6,5%, με αποτέλεσμα να εξαϋλώνεται το +27% της Τρίτης (16/3). Όμως, οι ρευστοποιήσεις εξαπλώνονται και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, πιεζόμενη στο -5% και διολισθαίνοντας στο 0,91 ευρώ.

H Eurobank, από την πλευρά της, υποχωρεί κατά 2,3% και το 0,69 ευρώ, χάνοντας τις στηρίξεις του 0,70 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει «ελεγχόμενη» πτώση κατά 1,5% και τα 2,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,36% 0,918 ευρώ
  • Attica Bank 1,92% 0,23 ευρώ
  • Eurobank -2,30% 0,6962 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,47% 2,542 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -19,09% 0,712 ευρώ

Στο –4% η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολισθαίνει κατά 4%, καθώς η πώληση των μετοχών του Απ. Βακάκη προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές. Απώλειες κατά 2% παρουσιάζει και η μετοχή της Coca – Cola.

Στον αντίποδα, θετική είναι η «εικόνα» για τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, οι οποίες καταγράφουν κέρδη άνω του 2%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Cenergy βρίσκεται κοντά στο +2,5% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2020.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News