BUSINESS & FINANCE

Στο 33% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την ΑΜΚ της τράπεζας Πειραιώς

Στο 33% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την ΑΜΚ της τράπεζας Πειραιώς

Κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,1% από το σημερινό 61,3% εκτιμάται ότι θα πέσει η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα Πειραιώς μετά την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα εντός του Απριλίου. 

Η ΑΜΚ θα διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του 2020, θα έχει την υποστήριξη των μετόχων της Τράπεζας.

Η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της αύξησης έχει προσδιοριστεί για τις 7 Απριλίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση το Μάιο. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν οριστεί οι Goldman Sachs Bank Europe και UBS Europe. 

Εντός του έτους και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές η Τράπεζα θα προχωρήσει επίσης στην έκδοση κεφαλαίων τύπου Tier I για την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 600 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο κεφαλαιακής θωράκισης περιλαμβάνει επίσης άλλο 1 δισ. ευρώ μέσω ενεργειών δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, όπως η πώληση της διαχείρισης του δικτύου των POS, η συνθετική τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ συνολικά και τα swap ομολόγων με το ελληνικό δημόσιο.

Όλα τα παραπάνω στοχεύουν στην κάλυψη της ζημιάς που θα δημιουργηθεί από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Sunrise που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η ζημιά έχει εκτιμηθεί στα 2,3 δισ. ευρώ και θα αφαιρέσει από τα κεφάλαια της Τράπεζας 6,7 μονάδες βάσης. Με βάση τον προγραμματισμό η απώλεια αυτή θα αντισταθμιστεί πλήρως και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας θα επανέλθει στο 16%. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος του 2020 στο 15,8%, χωρίς ωστόσο στο ποσοστό αυτό να περιλαμβάνεται η απώλεια (-2,5%) που προκλήθηκε από τις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega που ολοκληρώθηκαν το α’ τρίμηνο του 2021 ή το όφελος (+2,9%) των πρόσθετων μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, που επίσης υλοποιούνται εντός του α’ και β’ τριμήνου του 2021. 

Το project Sunrise αποτελείται δύο τιτλοποιήσεις. Η πρώτη είναι αξίας 7 δισ. ευρώ και στην περίμετρο των δανείων που θα μεταβιβαστούν περιλαμβάνονται εμπορικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από την Τράπεζα. Η τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, Ηρακλή 2 και η εγγύηση του δημοσίου ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ όσο δηλαδή και το τμήμα των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) που θα εκδοθούν. Το τμήμα των ομολόγων ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ στα 4,3 δισ. ευρώ είναι η αξία των τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes).  Η δεύτερη τιτλοποίηση είναι αξίας 4 δισ. ευρώ και στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται επίσης εμπορικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια κυρίως όμως ρυθμισμένα.  Η κρατική εγγύηση θα δοθεί για 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στα 200 εκατ. ευρώ είναι ο mezzanine τίτλος που θα εκδοθούν και στα 2 δισ. ευρώ ο junior τίτλος.

Το project Sunrise αποσκοπεί στη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας στο 9% στο τέλος του 2021, ενώ στόχος της διοίκησης είναι ο δείκτης να περιοριστεί περαιτέρω στο 3% το 2024, φθάνοντας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το πλάνο προβλέπει επίσης την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων leasing (χαρτοφυλάκιο Sunshine) αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενός χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων (χαρτοφυλάκιο Dory) αξίας 600 εκατ. ευρώ και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αξίας 300 εκατ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα τέλη του 2020 στα 22,5 δισ. ευρώ και μετά τις παραπάνω ενέργειες, δηλαδή τις τιτλοποιήσεις Phoenix, Vega και Sunrise,, καθώς και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων θα μειωθούν στα 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στο 1 δισ. ευρώ το 2024.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News