Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 13:04
BUSINESS & FINANCE

Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία με την Quant για τη διαχείριση NPEs 670 εκατ. ευρώ

Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία με την Quant για τη διαχείριση NPEs 670 εκατ. ευρώ

Σε συμφωνία για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) Kastor, λογιστικής αξίας περίπου 670 εκατ. ευρώ, κατέληξαν η Παγκρήτια Τράπεζα και το fund Qquant Master Servicer (Quant).

Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 10 εταιρείες διαχείρισης, η συνεταιριστική τράπεζα επέλεξε την Quant για τη διαχείριση του Kastor, το οποίο αποτελείται κατά 90% από επιχειρηματικά δάνεια σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, «οι στρατηγικές διαχείρισης θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και θα αξιοποιούν το πλήρες εύρος των λύσεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ενώ έμφαση έχει δοθεί σε λύσεις αναδιάρθρωσης, με στόχο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής, όπως διαβεβαίωσε η Παγκρήτια Τράπεζα, αποτελεί μέρος της στρατηγικής μετασχηματισμού, μετά τη μετατροπή της τράπεζες σε Ανώνυμη Εταιρία, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εξυγίανση του ισολογισμού και η διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αναπτυξιακή της πορεία.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο» φως από την Ε.Ε. για την έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή 2», μια εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 33 δισ. ευρώ. Ήδη, άλλωστε, μετά το πέρας του «Ηρακλή 1», ο δείκτης NPEs θα έχει περιοριστεί στο 25% από 36% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ποια είναι η Quant

H Quant, εταιρεία – μέλος του Ομίλου Qualco, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην Ελλάδα. Με περισσότερα από 12 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία απέκτησε διεθνή πιστοποίηση Εταιρείας Διαχείρισης (Servicer) από τον οίκο Fitch, με αξιολόγηση «2-».

Με έδρα την Αθήνα και παρουσία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κύπρο, ο Όμιλος Qualco εξυπηρετεί πάνω από 70 οργανισμούς, σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων PIMCO. Σήμερα, ο Όμιλος Qualco απασχολεί πάνω από 500 εργαζόμενους και συνεργάτες, οι οποίοι καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος εξειδικευμένων υπηρεσιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News