BUSINESS & FINANCE

DBRS για τράπεζες: Μόνο ο Ηρακλής δεν φτάνει

DBRS για τράπεζες: Μόνο ο Ηρακλής δεν φτάνει

Το πρόγραμμα Ηρακλής βοηθά τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα επίπεδα των κόκκινων δανείων τους, όμως, η «δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε σημερινό του σχόλιο. «Επομένως, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι χρειάζονται πρόσθετες λύσεις για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση των δεικτών ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τονίζεται.

Όπως εκτιμά ο οίκος, ένας δεύτερος γύρος του προγράμματος Ηρακλή, με την εφαρμογή του να ξεκινά από τα τέλη της άνοιξης του 2021, είναι το πιθανότερο σενάριο, την ώρα που η ΤτΕ θέτει στο τραπέζι και την πρόταση για τη δημιουργία bad bank.

Και αυτό γιατί ακόμα και εάν εξαιρεθούν τα νέα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να προκύψουν με την άρση των μορατόρια, οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών παραμένουν υψηλοί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Συγκεκριμένα, η DBRS επισημαίνει ότι τα NPEs μειώθηκαν περίπου κατά 39% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, καθώς ο Ηρακλής διευκόλυνε σημαντικές τιτλοποιήσεις.

Τελικά, το πρόγραμμα αναμένεται να επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις περίπου 30 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε σημαντικά χαμηλότερα NPEs, περίπου στα 35 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού θα βελτιωθούν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλή, όμως θα είναι ακόμα σημαντικά χειρότεροι σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Συγκεκριμένα, η DBRS επισημαίνει ότι ο δείκτης των NPEs, που βρισκόταν στο 35,8% στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2020, θα βελτιωθεί περίπου στο 25% όταν ολοκληρωθούν οι τιτλοποιήσεις. Όμως την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφωνόταν στο 2,8% κατά μέσο όρο στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την άρση των μορατόρια, τα οποία η ΤτΕ υπολογίζει στα 8-10 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει η DBRS.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News