Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 12:46
BUSINESS & FINANCE

Διαμαρτυρία της Greenpeace στην ΕΚΤ

Διαμαρτυρία της Greenpeace στην ΕΚΤ

Ακτιβιστές της Greenpeace πέταξαν με παραπέντε από την οροφή του πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, για να διαμαρτυρηθούν κατά της στήριξης που παρέχει στις μεγάλες επιχειρήσεις η κεντρική τράπεζα, μέσω των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων της. 

«Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τους δολοφόνους του κλίματος!», έγραφε το πανό που ξεδίπλωσαν, καθώς η ΕΚΤ ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της. 

Διαμαρτυρία της Greenpeace στην ΕΚΤ-1
φωτ.: AP

«Η αστυνομία έχει ενημερωθεί και βρίσκεται στο σημείο. Η βασική μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ατόμων που εμπλέκονται», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Και πρόσθεσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτό τον αιώνα». «Η ΕΚΤ συνεισφέρει στην απάντηση με την εντολή της ως κεντρικής τράπεζας, λειτουργώντας σε συνεργασία με εκείνους που έχουν την ευθύνη για τις πολιτικές του κλίματος», σημείωσε. 

Μελέτη που δημοσίευσαν η Greenpeace, το New Economics Foundation και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα αναφέρει ότι το πλαίσιο εγγυήσεων του Ευρωσυστήματος «ευνοεί τα ομόλογα που εκδίδονται από κλάδους με μεγάλη ένταση στις εκπομπές ρύπων, επομένως λειτουργεί ως εμπόδιο στην απανθρακοποίηση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Διαμαρτυρία της Greenpeace στην ΕΚΤ-2
φωτ.: AP

Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δώσει βαρύτητα στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της τράπεζας, ενώ προσπαθεί να βρει πώς θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χωρίς να υπονομεύσει την εντολή της, που είναι να κρατά τις τιμές σταθερές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News