BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Το +26% στην Πειραιώς έφερε τις 860 μονάδες

Στο -9,3% η Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Το +26% στην Πειραιώς έφερε τις 860 μονάδες

Στο ψυχολογικό σημείο των 860 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ξέφρενο ράλι στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς συνέβαλε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην απορρόφηση των ρευστοποιήσεων, παρά τις πιέσεις στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,23% και ενισχύθηκε στις 860,26 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (849,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 851,95 μονάδες έως 860,72 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 118 εκατ. ευρώ.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, ως απόρροια και των δύο πακέτων στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (σ.σ. συνολικού ύψους 27,9 εκατ. ευρώ), βοήθησε σημαντικά στην απορρόφηση των αρχικών πιέσεων, δίνοντας το έναυσμα στους αγοραστές να διατηρήσουν το ανοδικό momentum, μετά την στασιμότητα της Παρασκευής.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αναμφίβολα, αποτέλεσε τον απόλυτο «πρωταγωνιστή» της συνεδρίασης, καθώς εκτινάχθηκε άνω του 26%, καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς η διοίκηση θα ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 2,5 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά, φυσικά, προστίθεται και η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ/μετοχή.

Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε κι από την προαναγγελία έκδοση 30ετούς κρατικού ομολόγου (σ.σ. πιθανώς αύριο το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών) με την Αθήνα να επιδιώκει την αξιοποίηση της εκ νέου υποχώρησης του κόστους δανεισμού, μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ για τη διατήρηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σήμερα, ενδεικτικά, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται στο 0,85%, καταγράφοντας άνοδο 2,4 μονάδων βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνονται σε 118 μονάδες βάσης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες (σ.σ. discount) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Γ.Δ. θα προσεγγίσει μεσοπρόθεσμα τις 900 μονάδες, προσφέροντας βέβαια αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και αφομοίωση των κεκτημένων.  

Αξίζει να σημεωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα -παρότι μειωμένη κατά μία συνεδρίαση- αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς την Παρασκευη θα λάβουν χώρα οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις στους δείκτες Eurostoxx και FTSE Russel, με την προσθήκη των Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ και Viohalco, αντίστοιχα. Την ίδια ημέρα θα επικαιροποιηθεί και η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Σto +26% η Πειραιώς, σε νέο υψηλό 13 μηνών οι τράπεζες

Οι τράπεζες έδωσαν συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης, κινούμενες σε νέο υψηλό 13 μηνών και έχοντας συνολική άνοδο της τάξης του 10% από τις αρχές του 2021. Μάλιστα, τα σωρευτικά κέρδη τους τελευταίους 12 μήνες αγγίζουν πλέον το 50%. Σήμερα, ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,6% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 573 μονάδων.

Μεγάλος «πρωταγωνιστής» ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκτινάχθηκε στο +26% και το 0,94% χάρη στην ανάληψη δράσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και στην περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στο +6%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,3%, «φλερτάροντας» έντονα με το επίπεδο του 1 ευρώ/μετοχή, ενώ ελαφρώς πιο περιορισμένη αποδείχθηκε η ανοδική κίνηση στην Eurobank, η οποία παρουσίασε κέρδη της τάξης του 3,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,26% 0,98 ευρώ
  • Attica Bank 6,21% 0,231 ευρώ
  • Eurobank 3,37% 0,7184 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 5,94% 2,606 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 26,17% 0,94 ευρώ

Στο –9% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν, σε μεγάλο ποσοστό, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν οι ρευστοποιήσεις, με τις εντονότερες να παρατηρούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διολίσθησε κατά 9,3%. Άλλωστε, οι διοικητικές εξελίξεις προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μεγαλύτερη στασιμότητα.

Η Motor Oil, από την πλευρά της, εν όψει και της αυριανής ομολογιακής έκδοσης, κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,3%) στα 12,8 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 2,5%, μετά την έναρξη ευρωπαϊκής έρευνας για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 2,6%, της Fourlis κατά 2,9%, της Jumbo κατά 2,9% και της ΕΧΑΕ κατά 2,3%. Αξιοσημείωτη άνοδο κατά 2% εμφάνισαν, τέλος, τόσο η μετοχή του ΟΤΕ όσο και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Συνολικά, 46 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 56 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 57,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ρυθμούς ΑΜΚ και εταιρικών εκδόσεων

Το επενδυτικό κλίμα, προς επίρρωση και των παραπάνω, είναι σαφώς βελτιωμένο το τελευταίο διάστημα, ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» ακόμη καλύτερες ημέρες, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν οι υψηλές προσδοκίες από το μπαράζ εταιρικών εκδόσεων.

Η Motor Oil, ενδεικτικά, ετοιμάζεται την Τετάρτη να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομολογιακό δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να κυμαίνεται από 1,9% έως 2,3%. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, με την εταιρεία να διαθέτει 200.000 ομολογίες έναντι 1.000 ευρώ. 

Η εισηγμένη, φυσικά, δεν είναι η μόνη ελληνική εταιρεία, η οποία στρέφεται στις αγορές για ρευστότητα. Πρόσφατα η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,875%, μέσω της έκδοσης «βιώσιμου» ομολόγου. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί και η επιτυχής δημοπρασία ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης (Tier 2) από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα «στοιχήματα» για την αγορά αποτελούν και οι επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου σε Τρ. Πειραιώς (1 δισ. ευρώ) και Aegean (60 εκατ. ευρώ), καθώς ενδεχόμενη θετική έκβαση αναμφίβολα θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπριστοσύνης προς το σύνολο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.  

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις προμηνύονται, τέλος, στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στις 2 Απριλίου, όταν οι μέτοχοι κληθούν να αποφασίσουν τόσο για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, όσο και για το αίτημα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη (σ.σ. ελέγχουν δυνητικά το 27%) για νέα αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. 

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα «επεισοδίων» για τον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας και σε συνέχεια της έκτακτης Γ.Σ. της 27ης Ιανουαρίου, κατά την οποία «νικήτρια» δύναμη αναδείχθηκε η πλευρά του ολλανδικού fund Reggeborgh (σ.σ. ελέγχει δυνητικά το 26%). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News