Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 13:31
BUSINESS & FINANCE

Νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκία

Στο 19% το βασικό επιτόκιο

Νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκία

Σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νανσί Αγκμπάλ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 19% από 17% προηγουμένως.

Η απόφαση αυτή εξέπληξε θετικά τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν μια πιο «συγκρατημένη» παρέμβαση της τάξης των 100 μονάδων βάσης.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων επήλθε σε συνέχεια της εκτίναξης του ετήσιου πληθωρισμού κοντά στο 16% τον Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο αναζωπύρωσε τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγκμπάλ ανέλαβε τα «ηνία» της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, προχωρώντας αμέσως σε αύξηση των επιτοκίων κατά 675 μονάδες βάσης, σε μια πρόδηλη αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή, είχε δεσμευτεί για ακόμη υψηλότερα επιτόκια, σε περίπτωση επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στη γειτονική χώρα.

Στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων, η τουρκική λίρα καταγράφει άνοδο της τάξης του 2%, ενισχυόμενη στα επίπεδα των 7,3 λιρών/δολάριο και 8,7 λιρών/ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθωρισμός κατέγραψε τον Φεβρουάριο άνοδο για 5ο διαδοχικό μήνα, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των επιπτώσεων από την «κατρακύλα» της λίρας στην κορύφωση της νομισματικής κρίσης του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News