Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 19:13
BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Προσδοκίες για ετήσια κέρδη 500 εκατ. ευρώ

Ενημέρωση ξένων funds

Alpha Bank: Προσδοκίες για ετήσια κέρδη 500 εκατ. ευρώ

Σειρά επαφων με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια είχε η Alpha Bank, στον απόηχο της πρόσφατης παρουσίασης της στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια επίπεδα (σ.σ. κάτω του 10%).

Μεταξύ άλλων, υπήρξουν συζητήσεις με διαχειριστές από τουλάχιστον 20 μεγάλα ξένα funds, όπως Robeco, Jo Hambro, Algebris , NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά.

Κατά τη διάρκεια των επίμαχων παρουσιάσεων, σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημερωση της τράπεζας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην στρατηγική  μείωσης των NPEs, με παράλληλη διατήρηση των υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας -περί του 17%- χωρίς την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης εστίασε στο καινούργιο πλάνο μείωσης NPEs, το οποίο θα καταθέσει η Alpha Bank στις εποπτικές αρχές στα τέλη Απριλίου, με νέες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του «Ηρακλή 2» (σ.σ. Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συναλλαγή «Galaxy», ο δείκτης NPEs της τράπεζας στην Ελλάδα περιορίστηκε στο 24% και ο δείκτης Καθυστερήσεων στο 13% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Έμφαση δόθηκε και στις προοπτικές κερδοφορίας της Alpha Bank, καθώς με τη μείωση των προβλέψεων, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, την «απελευθέρωση» από τα έξοδα λειτουργίας της πλατφόρμας διαχείρισης NPEs, αλλά και την ενίσχυση των εσόδων χάρη στην αυξητική τάση των δανείων, ο αρχικός στόχος περί απόδοσης κεφαλαίων περί του 9% -δηλαδή κέρδη 500 εκατ. ετησίως– δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει το 10% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για το 2020 ανήλθαν σε 103,7 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα προ προβλέψεων να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Οι ευοίωνες προοπτικές αποτυπώνονται και στην τιμή της μετοχής, η οποία από τις 23 Μαρτία -ημέρα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2020 και ανακοίνωσης των νέων συναλλαγών (σ.σ. Cosmos, Orbit και Sky)- έχει ενισχυθεί κατά 20%, από τα 0,90 ευρώ στα 1,08 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή, έχουν προβεί σε σειρά αναβαθμίσεων και συστάσεων για «buy» (σ.σ. JP Morgan 1,40 ευρώ, Wood 1,50 ευρώ, Axia 2,40 ευρώ ).

Σήμερα δε, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο +3,68% και το 1,10 ευρώ, καταγράφοντας νέο υψηλό 13 μηνών. Μάλιστα, τα σωρευτικά κέρδη διαμορφώνονται στο +15% από τις αρχές του 2020 και στο +52% μέσα στο τελευταίο έτος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News