Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 18:23
BUSINESS & FINANCE

Τρ. Πειραιώς: Εγκρίθηκαν οι όροι για την ΑΜΚ – Πώς θα γίνει

Κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, προνομιακή κατανομή στους Έλληνες

Τρ. Πειραιώς: Εγκρίθηκαν οι όροι για την ΑΜΚ – Πώς θα γίνει

Το «πράσινο» φως στους όρους και τις διαδικασίες της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) άναψαν οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκειας της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. 

Η ΑΜΚ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα διενεργηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών:

  • «Διεθνή Προσφορά», μια διαδικασία με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά 
  • «Ελληνική Προσφορά», μια διαδικασία με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.  ιοθέτηση ενός συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι θα εγγράφονται μέσω της Ελληνικής Προσφοράς, θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση. 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα προβλέπεται η δυνατότητα προνομιακής κατανομής των νέων μετοχών στους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα εγγράφονται στην Ελληνική Προσφορά.

Η προνομιακή κατανομή, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, θα εδράζεται στα εξής:

  • Δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.
  • Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.  

Στόχος είναι η ΑΜΚ να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.  

«Αλλαγή σελίδας»

«H αύξηση κεφαλαίου αποτελεί μία κομβική στιγμή για την Τράπεζα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ελληνική οικονομία. Είναι κομβική, διότι μια επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μια ελληνική τράπεζα, σηματοδοτεί πανηγυρικά την επανασύνδεση με τις αγορές κεφαλαίου, και συνεπώς την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» δήλωσε, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργος Χαντζηνικολάου. 

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι «θα της επιτρέψει την ταχύτερη μείωση των επισφαλών απαιτήσεων και θα δώσει  τη δυνατότητα να επικεντρωθεί κατά 100% στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Σημείωσε δε, ότι σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.  

Κατέληξε, μάλιστα, υπογραμμίζοντας ότι η επερχόμενη ΑΜΚ «θα είναι ο καταλύτης εξελίξεων που θα μας επιτρέψουν να φύγουμε μπροστά και να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». 

Ενίσχυση κεφαλαίων κατά 2,6 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η Τρ. Πειραιώς, πέραν της ΑΜΚ, έχει δεσμευτεί για επιπλέον ενέργειες, με θετική επίπτωση στα κεφάλαια, ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • 0,4 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021
  • 0,3 δισ. ευρώ από την πώληση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών 
  • 0,3 δισ. ευρώ από συνθετικές τιτλοποιήσεις επιλεγμένων χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων.

Επομένως, οι συνολικές δράσεις της τράπεζας (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΚ), αποσκοπούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στον «Ηρακλή» για νέα τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), ύψους 7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News