Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 10:43
BUSINESS & FINANCE

Euroxx: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των τραπεζών

Euroxx: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των τραπεζών

Η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από την εμπροσθοβαρή καταγραφή του κόστους των τιτλοποιήσεων και από τις προβλέψεις για τις επισφάλειες της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αντισταθμιστεί η βελτίωση των κερδών προ προβλέψεων, που προήλθε από τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα και τα ανθεκτικά έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες. Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα των αναλυτών της Euroxx για τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ειδικότερα, οι τράπεζες εμφάνισαν μεικτές τάσεις στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, με αυξημένα μεγέθη για την Εθνική και την Alpha Bank, λόγω της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ στην περίπτωση των Eurobank και Πειραιώς, η μείωση των δανείων αντισταθμίστηκε σχεδόν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τη συνεισφορά των νέων δανείων.

Όλες οι τράπεζες εμφάνισαν υψηλότερες προμήθειες (πλην της Alpha Bank), με τη βοήθεια των καρτών,  του bancassurance και του asset management. Οι λειτουργικές δαπάνες ήταν «φουσκωμένες», λόγω εποχικότητας και του κόστους των εθελουσίων εξόδων.

Ως αποτέλεσμα, το core PPI αυξήθηκε για την Εθνική και τη Eurobank αλλά επιδεινώθηκε για την Alpha και την Πειραιώς.  Όλες οι τράπεζες εμφάνισαν αύξηση επισφαλειών άνω του 100% σε τριμηνιαία βάση (πλην της Eurobank).

Επιπλέον, και οι τέσσερις τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το στοκ των NPEs, με αρνητικό οργανισμό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Τα περισσότερα από τα μορατόρια έχουν λήξει και το ποσοστό των defaults αναμένεται κάτω από το 20%.

Τέλος, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 διαμορφώθηκε στο 13,8-17,3% το τέταρτο τρίμηνο και στο 11,3-14,8% σε βάση B3FL, αρκετά πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2020-2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News