BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές παρά το +7% στην Πειραιώς

Στις 865 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές παρά το +7% στην Πειραιώς

Σε τροχιά διόρθωσης παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές δεν εμφανίζονται προς το παρόν πρόθυμοι να ρισκάρουν μια πιθανή υπέρβαση των 875 μονάδων, προτιμώντας την κατοχύρωση και την αφομοίωση των νέων υψηλών 13 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (15.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 0,88% και υποχωρεί στις 865,96 μονάδες, χάνοντας περίπου 7,5 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη (873,62 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 865,96 έως 874,55 μονάδες- με τον τζίρο να κυμαίνεται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα έναντι των προηγούμενων ημερών, αγγίζοντας τα 36 εκατ. ευρώ έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Παρά την προσπάθεια ορισμένων βασικών τίτλων να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, αυτό δεν φαίνεται να καθίσταται εφικτό, καθώς οι ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στο σύνολο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρείχε σημαντικά στηρίγματα στην πορεία από τις 823 έως τις 873 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η σημερινή νευρικότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει το ευρύτερο momentum, το οποίο παραμένει άκρως θετικό. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχο της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει η προσέγγιση αρχικά των 880 μονάδων και μετέπειτα των 900 μονάδων, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη στα προ-κορωνοϊού επιπέδα.

Δεν αλλάζει το βασικό σενάριο

Το αισιόδοξο κλίμα, το οποίο έχει ήδη «δώσει» πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) την προσδοκία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και κάτω του 10% στα τέλη του 2021 (σ.σ. λαμβάνοντας υπόψη της επερχόμενες τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», β) την εισροή 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του έτους και γ) τις επιταχυνόμενες εταιρικές εξελίξεις. 

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς, εν μέσω των σεναρίων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) δεν λειτουργούν πλέον σαν «βαρίδι» της αγοράς. Κι αυτό, διότι η καταγραφείσα συναλλακτική αναβάθμιση συνοδεύεται από γενικευμένη αγοραστική διάθεση όλων σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων, καλλιεργώντας τις συνθήκες επέκτασης και σ’ άλλους τίτλους μεσαίας ή και μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται και το α’ τρίμηνο του έτους, με τον Γενικό Δείκτη, παρά το αρνητικό ξεκίνημα του Ιανουαρίου (-7%), να ολοκληρώνει την περίοδο με κέρδη κοντά στο 8% (8,85% τον Μάρτιο). Την ίδια ώρα, οι τράπεζες εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 6%, χάρη στο +13% του Μαρτίου, ενώ ο δείκτης FTSE Large Cap αποχαιρετά το α’ τρίμηνο με αύξηση 8,5% (9,5% τον Μάρτιο). 

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η προτελευταία της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή -όπως και την προσεχή Δευτέρα- το Χ.Α. θα μείνει κλειστό λόγω της χρηματιστηριακής αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.

Νέο ράλι για την Πειραιώς

Επιστρέφοντας στο μέτωπο των τραπεζών, ο κλαδικός δείκτης -υποκύπτοντας στη μεταβλητότητα της ευρύτερης αγοράς- κινείται ήπια πτωτικά, καθώς υποχωρεί κατά 1% και διολισθαίνει στα επίπεδα των 545 μονάδων, τα οποία απέχουν περίπου 30 μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12 μηνών (575 μονάδες). 

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την χθεσινή αντίδραση (+8%), συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας άνω του 7%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει απώλειες της τάξης του 3%, ενώ οι μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν το +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,49% 0,9362 ευρώ
  • Attica Bank -0,94% 0,2115 ευρώ
  • Eurobank -0,62% 0,7356 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,84% 2,495 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 7,13% 0,449 ευρώ

Προβάδισμα για τους πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να εκδηλώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία χάνει 2,6% εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Σαράντης, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, μικρού ευρους στηρίγματα εξακολουθούν να παρέχουν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές των ΟΠΑΠ (1,75%), ΕΛΠΕ (1,5%), Fourlis (0,7%) και Jumbo (0,45%), ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν το +6% στη μετοχή της ΑΒΑΞ και το +5 στη μετοχή της Ικτίνος.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (15.00), 43 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 64 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 57,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News