BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Ο οδικός χάρτης για το «άνοιγμα» της Ευρώπης

Το καλοκαίρι θα σωθεί, αλλά μόνο σε ένα βαθμό, προβλέπει ο οίκος

φωτ.: Unsplash/Safwan Mahmud

Το καλοκαίρι θα σωθεί, αλλά μόνο σε ένα βαθμό, προβλέπει η Bank of America, καθώς εκτιμά ότι ένα ήπιο άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών θα είναι εφικτό μόνο από το Μάιο-Ιούνιο, με τα διασυνοριακά ταξίδια ουσιαστικά να αποκαθίστανται έως τον Ιούλιο.

Η κατάσταση στην Ευρώπη θα παραμείνει προβληματική για όλο τον Απρίλιο, με το βασικό σενάριο του οίκου να εκτιμά ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών στις 4 μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί στα 1,5-1,6 εκατ. δόσεις την ημέρα από τον Απρίλιο και μετά.

Η BofA εκτιμά ότι τα κρούσματα θα τεθούν υπό έλεγχο από τα τέλη της άνοιξης, με μικρότερα κύματα να είναι πιθανά μέσα στο καλοκαίρι, καθώς τα πιο σκληρά μέτρα του lockdown θα αίρονται.

Με δεδομένο ότι ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, η BofA προειδοποιεί ότι η θετική επίδραση από τα εμβόλια στους αριθμούς των κρουσμάτων δεν πρόκειται να φανεί πριν από το Μάιο. Μάλιστα, η επίδραση θα είναι σημαντική μόνο από τον Ιούνιο-Ιούλιο.

«Αυτό καθιστά ένα απότομο άνοιγμα πολύ ριψοκίνδυνο. Αντ΄ αυτού, πιστεύουμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών θα είναι αργό, με πιθανές παύσεις στην πορεία», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.  

«Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί δεν αναμένεται να  βοηθήσουν ιδιαίτερα με το άνοιγμα τον επόμενο μήνα, περιμένουμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα επιτρέψουν την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας μόνο το Μάιο/Ιούνιο, όταν οι πιέσεις στα νοσοκομεία θα έχουν μειωθεί πιο αισθητά. Η (μερική) ομαλοποίηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τον ιό αναμένεται να επιτρέψει τη σημαντική αποκατάσταση των διασυνοριακών ροών ταξιδιωτών έως τον Ιούλιο, ‘σώζοντας’ (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό), την καλοκαιρινή σεζόν στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America. Επομένως, οι οικονομίες της Ευρωζώνης πρόκειται να ανοίξουν, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζαν, καταλήγουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι  ο οίκος αναβάθμισε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 3,3% για το 2021 και στο 3,5% για το 2022, λόγω της στήριξης που αναμένεται από την ανάκαμψη των ΗΠΑ, αλλά και γιατί οι οικονομίες έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στη ζωή σε lockdown. Οι εκτιμήσει της BofA μιλούν για επιστροφή στα προ-κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2022.

bank-of-america-o-odikos-chartis-gia-to-anoigma-tis-eyropis0

Το αισιόδοξο σενάριο

Εφόσον ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης επιτευχθεί νωρίτερα (έως τα τέλη του Ιουλίου, έναντι των τελών του Σεπτεμβρίου που προβλέπει το βασικό σενάριο), ο βαθμός του ανοίγματος των οικονομιών θα είναι μεγαλύτερος στα τέλη της άνοιξης και ο κίνδυνος ενός νέου κύματος τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Κάτι τέτοιο, θα ανέβαζε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 3,8% για το 2021.

Το απαισιόδοξο σενάριο

Εάν οι νέες μεταλλάξεις  είναι πιο μεταδοτικές και οι εθνικές αρχές καταφέρουν να εμβολιάσουν το 70% των ενηλίκων (και όχι του συνολικού πληθυσμού) έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, τα κρούσματα και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ θα αυξηθούν και πάλι το καλοκαίρι. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης ίσως να μην είναι αρκετά σοβαρή για να πυροδοτήσει νέα lockdowns, αλλά ενδεχομένως να αναγκάσει τις αρχές να επανεξετάσουν και να διακόψουν τα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα. Κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε την καλοκαιρινή σεζόν. Σε αυτή την περίπτωση, οι μόνιμες ουλές στις οικονομίες θα είναι μεγαλύτερες, αφού πολλές μικρές επιχειρήσεις στις οικονομίες της περιφέρειας δεν θα επιβιώσουν από μία δεύτερη χαμένη σεζόν, όπως σημειώνει η BofA. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι 2,3% το 2021 και 3,6% το 2022.

bank-of-america-o-odikos-chartis-gia-to-anoigma-tis-eyropis1

Money Review