Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 13:22
BUSINESS & FINANCE

Τι άλλαξε στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Τι άλλαξε στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Φεβρουάριο

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Φεβρουάριο του 2021 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,8%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ):

Νέες Καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διατηρήθηκε στο 0,07%, καθώς:

  • Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%
  • Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,02%
  • Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,18%

Νέα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,80%. 

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,63%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο, μειώθηκε κατά 49 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 10,84%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης στο 2,38%.

Tα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 4,34% και 6,64% αντίστοιχα.  

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,73%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 907 εκατ. ευρώ έναντι 921 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε στο 3,37% από 3,22% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 321 εκατ. ευρώ από 343 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ ενισχύθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,70%, για δάνεια από 250.001 έως 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 3,31%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 2,45%.

Τι άλλαξε στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Φεβρουάριο-1

Τα επιτόκια στις υφιστάμενες καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,07%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά διατηρήθηκε σταθερό στο 0,17%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%. 

Τα επιτόκια στα υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε στο 3,69% έναντι 3,73% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,01%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,57%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων περιορίστηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,21%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,24%.

Τι άλλαξε στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Φεβρουάριο-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News