Business Talk Τετάρτη 31/03/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το deal του Μπακατσέλου και οι κόκκινες κάρτες σε Λαυρεντιάδη και κινέζους

Το deal του Μπακατσέλου και οι κόκκινες κάρτες σε Λαυρεντιάδη και κινέζους
  • Δεν ήταν έκπληξη αλλά επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει, η χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να αποκλείσει από την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υπό παραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος Β στο λιμάνι της Καβάλας το σχήμα συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έφερε ανακούφιση σε αρκετούς στην αγορά που θεωρούν πως η δράση του συγκεκριμένου επιχειρηματία την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας συνέβαλε στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο.

 

  • Έτσι για την υπο-παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, στην Β’ φάση πέρασαν η Quintana Infrastructure & Development (“USA friendly”), η Ένωση Εταιρειών Imerys, Goldair και I.M.G., η κοινοπραξία International Port Investments Kavala, (Black Summit –EFA Group και ΓΕΚ Τερνα επίσης “USA friendly”)και ο ΟΛΘ.

 

  • Για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης προκρίθηκαν η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία της Cameron με την Goldair Cargo και την Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία της International Port Investments Alexandroupolis ( η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ Τερνα) και ο ΟΛΘ.

 

  • Για το διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας η προεπιλογή θα γίνει σε άλλη φάση καθώς ο εν λόγω διαγωνισμός ξεκίνησε αργότερα και επιπλέον περιλαμβάνει 9 υποψηφίους καθιστώντας το έργο προαξιολόγησής τους πιο χρονοβόρο. Υπενθυμίζεται πως για αυτό το 67% ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Attica Group, η Danthia Shipping, η MRG, η Portek International, η Quintana Infrastructure & Development, η Αιγαίον Όιλ, η κοινοπραξία της Archirodon με την ANEK και την Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed με τις Μινωικές Γραμμές και ο ΟΛΘ.

 

  • Έντονη πάντως είναι η ανοιξιάτικη κινητικότητα στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, σε τρία από τα πέντε ανοιχτά μέτωπα: Στο πρώτο που αφορά την παραχώρηση για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας, το ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε χθες στην Β’ Φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, δυο από τα τρία σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή την Energean και την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. “Εκτός νυμφώνος” έμεινε το κινεζικό σχήμα CMEC-Maison Group, με την αγορά να αναρωτιέται αν αυτό αποτελεί οιωνό για “κόψιμο” και των δυο made in China “μνηστήρων” για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της κοινοπραξίας China South Power Grid -China Three Gorges και της Guangzhou Power.

 

  • Οι απορίες θα λυθούν την 6η Απριλίου, καθώς τότε θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΕΗ για να αποφασίσει ποιοι από τους 11 παίκτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα προσκληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές: Εκτός από τους δυο Κινέζους, έχουν εμφανιστεί και εννέα επενδυτικά funds: ΚΚR, BlackRock, Ardian Investments, Macquarie, First State Investment, British Columbia Investments, CVC Capital, F2I και Οak Hill Advisors.

 

  • Στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ χτες έφαγε κόκκινη κάρτα και το αίτημα της Ελλάκτωρ για νέα παράταση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού η προθεσμία για τον οποίο λήγει αύριο. Τώρα αν προσφύγουν πάλι με ασφαλιστικά μέτρα όπως κάναμε και τον Νοέμβριο θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με όσα διαρρέονται το πρόβλημα στην συμμετοχή στο διαγωνισμό προέκυψε από την αποχώρηση της Roadis, κοινοπρακτικού εταίρου της Ελλάκτωρ. Παρεμπιπτόντως, κάποιοι έχουν στείλει email στην Roadis και περιμένουν απαντήσεις. Θα επανέλθουμε.

 

  • Όσοι προέβλεπαν επιπλοκές με τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση της διοίκησης της Ελλάκτωρ για την αύξηση κεφαλαίου και ειδικότερα στα περί διαπραγματεύσεων με προμηθευτές του ομίλου με στόχο να μειωθούν οι υποχρεώσεις του ίσως να δικαιώνονται τώρα: Στις 6 Απριλίου δικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επτά αιτήσεις προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων κατά της ΑΚΤΩΡ από υπεργολάβο συνολικού ποσού 4.8 εκατομμύριων.

 

  • Σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε η Πυραμίς Μεταλλουργία συμφερόντων του επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου στη γερμανική BSH, ιδιοκτήτρια  του εργοστασίου της Πίτσος. Η πρόταση περιλαμβάνει την ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας ελληνικών κουζινών, ενδεχομένως με νέο σήμα στο εργοστάσιο της Πίτσος και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η απάντηση των Γερμανών, που αναμένεται σήμερα, δεν θα είναι αρνητική. Ενδέχεται όμως, να περιέχει ορισμένους όρους τους οποίους θα πρέπει να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές και έτσι το deal να χρειαστεί λίγο καιρό ακόμα.

 

  • H ΡΑΕ ξαναμπαίνει στην …πρίζα mετά από ενάμιση μήνα αναγκαστικής αδράνειας -καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου έληξε η θητεία τεσσάρων εκ των επτά μελών της Ολομέλειας. Αυριο Πέμπτη θα “περάσουν” από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι τέσσερις “εκλεκτοί” του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την θέση του Β’ αντιπροέδρου και τριών μελών ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν καθήκοντα και να πλαισιώσουν τον πρόεδρο Αθ. Δαγούμα, τον Α’ αντιπρόεδρο Δημήτρη Ψυχογιό και το μέλος Κωνσταντίνο Τσιμάρα.

 

  • Για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο ρυθμιστή της ελληνικής αγοράς ενέργειας, προορίζεται ο προερχόμενος από τον ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Φούρλαρης, στέλεχος του Διαχειριστή με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ρύθμισης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ως μέλη προτείνονται ο νομικός Κομνηνός Κόμνιος,επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Παπαντώνης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (2009-2013) αλλά και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (την περίοδο 2018-2020) και ο συνάδελφός του απο το ΕΜΠ Στέφανος Μανιάς.

 

  • Να ευχηθούμε καλή δύναμη στη νέα Ολομέλεια καθώς έχει μπροστά της δύσκολο έργο και πληθώρα ανοιχτών μετώπων (με την εποπτεία των νέων αγορών του Target Model ως το πιο φλέγον) και να παρατηρήσουμε την παντελή απουσία γυναικών, σε μια περίοδο που αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αύξηση της παρουσίας τους σε θέσεις ευθύνης…

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News