Business Talk Δευτέρα 29/03/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Τα 170 έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι

Τα 170 έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι
  • Πολλά και ενδιαφέροντα νέα θα δώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο που συγκαλείται μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

  • Και αυτό διότι στα θέματα της συνεδρίασης πρώτο πρώτο είναι η παρουσίαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την υποβολή του προς έγκριση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το σχέδιο αφορά σε περί τα 170 έργα των οποίων η χρηματοδότηση θα παρέλθει από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Με βάση αυτό το σχέδιο αναμένεται να κινητοποιηθούν και να εισπραχθούν φέτος τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια (εκ των οποίων 4,2 δισ. σε επιχορηγήσεις και άλλα 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια) από τα συνολικά 32 δισεκατομμύρια που αναλογούν στη Ελλάδα. Στο ίδιο υπουργικό ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων.

 

  • Ενδιαφέρον, λογω των αμερικανό-κινεζικών εντάσεων, και όχι μόνον, έχει και η εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων. Θυμίζουμε πως εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα που θα προκριθούν στην τελική φάση των διαγωνισμών για την πώληση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας (προβλήτας Φίλιππος Β) και της Ηγουμενίτσας ενώ έπονται οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για τον Βόλο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Και όλα αυτά ενόσω οι κινέζοι πιέζουν για την αδειοδότηση ενός 4ου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων και την απόδοση σε αυτούς του υπόλοιπου 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ για το οποίο έχουν μεν πληρώσει αλλά δεν έχουν εκπληρώσει όλες τις επενδύσεις που δεσμεύτηκαν (όχι απαραίτητα για λόγους που σχετίζονται με τους ίδιους).

 

  • Στο σημερινό υπουργικό θα γίνει και η εισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την κρατική αρωγή.

 

  • Επίσης σήμερα θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι με τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Ειδικότερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα περιγράψει τα σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοϊου. Και αν νομίζετε πως πρόκειται περί ησσόνου σημασίας θέμα, τότε ίσως να πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο προϋπολογισμός των έργων που προβλέπει μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος άλλωστε γίνεται για 42.000 στρέμματα και 55 κτίρια (27 ήδη κηρυγμένα ως μνημεία) και αναπτύξεις υποδομών και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων μουσεία, πολυτελές ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αγροτικές δραστηριότητες για την παραγωγή επωνύμων προϊόντων κ.α.

 

  • Θέμα που «καίει» πολλούς είναι και αυτό για την υπαγωγή των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων που γίνονται για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων το οποίο θα παρουσιάσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο ίδιος θα προτείνει και την σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια η οποία θα έχει αρμοδιότητες τόσο για σχετικά δημόσια έργα όσο και για κανονιστικά θέματα.

 

  • Δεν αποτελεί παρά ένα τυπικό μειοδοτικό διαγωνισμό προμηθειών, ο οποίος όμως, ενδείκνυται για ένα σημειολογικό σχόλιο. Ο λόγος λοιπόν, για τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία, καλεί τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να υποβάλουν την πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιες εταιρείες, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΕΤΤ, θα πρέπει να υποβάλουν την πιο συμφέρουσα προσφορά για την παροχή 25 συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας  για τα ανώτατα στελέχη της ΕΕΤΤ, για διάστημα δύο χρόνων και με ανώτατο προϋπολογισμό τα 36,3 χιλ. ευρώ (60,5 ευρώ ανά σύνδεση βγάζει η διαίρεση). Τα νεότερα στις 15 Απριλίου οπότε θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Να δείτε που μπορεί να κατέβουν όλοι με pro bono προσφορές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News