Business Talk Τετάρτη 24/03/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το μήνυμα του Ιρλανδού και η τράπουλα του Ρώσου

Το μήνυμα του Ιρλανδού και η τράπουλα του Ρώσου
  •  Η επιμονή της πανδημίας ένθεν και ένθεν των συνόρων οδηγεί σε συνεχώς μεταβαλλόμενα και συχνά αντικρουόμενα και αλλοπρόσαλλα μέτρα των ευρωπαϊκών και όχι μόνον κυβερνήσεων. Έτσι μπορεί το ψηφιακό υγειονομικό πιστοποιητικό να υιοθετήθηκε και από την ευρωπαϊκή επιτροπή αλλά επί του παρόντος ελάχιστα κράτη μέλη έχουν δηλώσει πως θα το δέχονται ως παραστατικό για χωρίς διατυπώσεις είσοδο των κομιστών στη χώρα τους. Ωστόσο εχθές η ευρωπαϊκή επιτροπή έκρινε σκόπιμο να αντιδράσει με σκεπτικισμό στην ελληνο-ισραηλινή συμφωνία για έναν αντίστοιχο μηχανισμό, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Στο διά ταύτα, Μάιος και Ιούνιος μπορούν να θεωρούνται και επισήμως ξεγραμμένοι για τον ελληνικό τουρισμό.

 

  • Σήμερα το μεσημέρι η χαμηλού κόστους ιρλανδική αεροπορική Ryanair θα ανακοινώσει δια του εμπορικού της διευθυντή, Jason McGuinness ένα επιθετικό σχέδιο για τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αυτό θα περιλαμβάνει δρομολόγια σε περισσότερους περιορισμούς από πέρυσι αλλά και μετασταθμεύσεις περισσότερων αεροσκαφών της σε ελληνικά αεροδρόμια όπως τα Χανιά, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και, βέβαια, η Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα με την Ryanair είναι όμως άλλο: Όσο γρήγορα φέρνει αεροπλάνα και αυξάνει δρομολόγια άλλο τόσο και ακόμα πιο γρήγορα τα περικόπτει.

 

  • Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε επιτέλους και το πράσινο φως της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού για την απόκτηση του ποσοστού των Γερμανών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που τον καθιστά πλέον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο στο λιμάνι συμπρωτεύουσας. Μένει να δούμε τώρα πως θα μοιράσει την τράπουλα: σε ποιον δηλαδή θα δώσει σε λίγες μέρες το έργο του προβλήτα έξι του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων, για το οποίο ερίζουν όλοι οι συνήθεις ύποπτοι. Τα στοιχήματα πάντως δείχνουν επανακάμπτοντα κατασκευαστικό όμιλο. 

 

  • Μάθαμε πως η Zeus International εξαγόρασε τρία ξενοδοχεία στο Βουκουρέστι. Μάλιστα η εταιρεία του Χάρη Σιγανού που ειδικεύεται στην διαχείριση αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως επέσπευσε τις εξαγορές αυτές μετά από την επιτυχημένη εξαετή διαχείρισή τους η οποία οδήγησε σε οκταπλασιασμό των επιδόσεών τους (σε όρους μικτής λειτουργικής κερδοφορίας) από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά. Αυτό που δε μάθαμε όμως, όπως και σε κάθε άλλη εξαγορά ή συμφωνία της Zeus International είναι το τίμημα. Προς τί αυτή η διαχρονική μυστικότητα, διερωτώνται πολλοί στην αγορά. Ήρεμα ρωτάνε.

 

  • Με στόχο να διασκεδάσει όψιμες αμφιβολίες στην αγορά για την επένδυση του καζίνο στο Ελληνικό, μετά την αλλαγή της διοίκησής της την προηγούμενη εβδομάδα, η Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) δημοσίευσε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου (Board Chairman) της Φυλής αυτοχθόνων αμερικανών ιθαγενών, Mohegan, James Gessner Jr. σύμφωνα με την οποία, «η MGE διατηρεί τη δέσμευσή της για το Inspire Athens, τη ναυαρχίδα του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Ευρώπη και θα εξακολουθήσει να στηρίζει το έργο ανάπτυξης όπως προβλέπεται από το στρατηγικό της σχέδιο. Το διοικητικό συμβούλιο της MGE θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της νέας ηγεσίας και την απρόσκοπτη εφαρμογή του εταιρικού σχεδίου σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και τους συνεταίρους της MGE». Αλήθεια όμως τι γίνεται με την σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο αλλά και με την Lamda Development;

 

  • Θυμηδία προκάλεσε στους συνταγματολόγους η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε το Μέρα25 του Βαρουφάκη, κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τη διανομή των δικαιωμάτων της έκτασης του Ελληνικού. Εκτός από τους συνταγματολόγους την ένσταση του Μέρα25 δεν συμμερίστηκε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου νόμου, χθες κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

 

  • Ίσως επειδή η επιχειρηματολογία του Μέρα25, όπως αναπτύχθηκε από τον βουλευτή του Κρίτωνα Αρσένη, ήταν επιεικώς σαθρή. Για παράδειγμα είπε: «ο επενδυτής προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει sales center, κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι άλλοι πολίτες». Αυτά βλέποντας και ακούοντας, ο Χρ. Σταϊκούρας δεν αντιστάθηκε και τρόλαρε τους εκπροσώπους του Μέρα 25, σχολιάζοντας τον κακοδιατυπωμένο γραμματικά και συντακτικά τίτλο της πρότασής τους «Ενστάση αντισυνταγματικότητας. «Είναι δείγμα προχειρότητας, επιπολαιότητας και εργαλειοποίησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», είπε και μάλλον δεν είχε άδικο.

 

  • Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των 200.000 ομολογιών της Motor Oil στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τιμή 1.000 ευρώ ανά ομολογία και ευοίωνες προοπτικές, αν κρίνει κανείς από το ισχυρό ενδιαφέρον για την έκδοση που οδήγησε το επιτόκιο από το 2%.

 

  • Πολύ θετικό και το “ταμείο” που έκανε η ΔΕΗ, η οποία με τη δική της έκδοση μύησε την ελληνική αγορά σε ένα νέο ακρωνύμιο, το SLB (Sustainability-Linked Bond ή Ομολογίες Βιωσιμότητας) και συγκέντρωσε 775 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας και μερικά από τα μεγαλύτερα ταμεία, όπως τα BlackRock, Fidelity, Apollo και Pictet.

 

  • Και μένοντας στα της ΔΕΗ, πέρασε χθες το απόγευμα από το ΔΣ της Επιχείρησης -και υπογράφεται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης- η νέα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία “διασφαλίζει πλήρως τις θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα”, όπως αναφέρουν ανώτερα στελέχη της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η νέα ΣΣΕ έχει μια πρωτιά, αφού θεσπίζει κανόνες για την τηλε-εργασία, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών.

 

  • Έχει όμως και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αυτή η ΣΣΕ: Την πρόβλεψη για εκπόνηση συγκριτικής μελέτης από διεθνή οίκο για τα επίπεδα των μισθών και τα μισθολογικά κλιμάκια σε εταιρείες του μεγέθους της ΔΕΗ στην Ελλάδα αλλά και σε ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος οδικός “μισθολογικός χάρτης” που θα αφορά τόσο του παλιούς αλλά και κυρίως τους νέους εργαζομένους.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News