BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με ράλι στο «φίνις» έπιασε και τις 870 μονάδες

Κέρδη 1,25% για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Με ράλι στο «φίνις» έπιασε και τις 870 μονάδες

Πάνω από τις 870 μονάδες τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης οι επενδυτές «ανέβασαν» ρυθμούς, θέτοντας στο επίκεντρο των αγοραστικών κινήσεων τις μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,25% και ενισχύθηκε στις 873,62 μονάδες (σ.σ. υψηλό ημέρας), κερδίζοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (862,83 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επίσης 11 μονάδες -από 862,05 έως 873,62 μονάδες- με τον ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα 85 εκατ. ευρώ, χάρη και στο νέο πακέτο (1,3%) που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητή το fund Reggeborgh και αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη.

Οι επενδυτές, παρά την πρωινή μεταβλητότητα, κατάφεραν να ισορροπήσουν την κατάσταση και να δώσουν συνέχεια στο θετικό momentum, διευρύνοντας το ανοδικό ράλι για 5η διαδοχική συνεδρίαση. Μάλιστα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βελτίωσε περαιτέρω το υψηλό έτους και το υψηλό 13 μηνών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εξάλλου, τα περιθώρια για τις εισηγμένες παραμένουν αρκετά υψηλά, δεδομένου ότι η Λεωφόρος Αθηνών υπολείπεται των ευρωπαϊκών αγορών. Σ’ αυτό συνηγορεί και η τιμή μιας σειράς εταιρειών του FTSE Large Cap, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αξιοσημείωτο discount, παρά τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη και τις ευοίωνες προοπτικές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, η βελτίωση των προοπτικών βιωσιμότητας του τραπεζικού κλάδου, αλλά και οι προσδοκίες για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου ανάκτησης των 900 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τον κίνδυνο μιας αρνητικής εξέλιξης, όπως για παράδειγμα μίας ακόμη αποτυχημένης τουριστικής σεζόν, κάτι το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, διατηρώντας την πίεση στην ελληνική αγορά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσεχή Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα, η Λεωφόρος Αθηνών θα μείνει κλειστή, λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών, μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές, «ρίχνοντας» τον ημερήσιο τζίρο.

Θετική αντίδραση στην Πειραιώς

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να «μαζέψει» τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών (-68% από τις αρχές του 2021), κινούμενη ανοδικά κατά 8% και ανακτώντας το όριο του 0,42 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για τους όρους της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).  Ωστόσο, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες -άλλοτε ανοδικά, άλλοτε καθοδικά- και σε κάθε περίπτωση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ΑΜΚ και η τράπεζα εισέλθει στη νέα «εποχή».

Ο κλαδικός δείκτης, από την πλευρά του, έκλεισε σε σταθεροποιητικά επίπεδα, μην αξιοποιώντας το momentum της Πειραιώς, καθώς οι ρευστοποιήσεις -με υψηλό όγκο- στην Eurobank (-1,3%), δεν επέτρεψαν να περιορίσει περαιτέρω την «ψαλίδα» από το υψηλό έτους των 575 μονάδων. Η μετοχή της Alpha, την ίδια στιγμή,, κατέγραψε άνοδο κατά 0,6%, προσεγγίζοντας τα επίπεδο του 0,94%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,7%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,58% 0,9408 ευρώ
  • Attica Bank 0,95% 0,2135 ευρώ
  • Eurobank -1,31% 0,7402 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,71% 2,568 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 8% 0,42 ευρώ

Κέρδη άνω του 3% για Aegean, Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν το «προβάδισμα» έναντι των πωλητών, με τη μετοχή της Aegean να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο κατά 3,6%, χάρη στις ευοίωνες προοπτικές για την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Πέριξ του 3,5% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Mytilineos. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Lamda Development έκλεισε στο +2,5% και της ΕΥΔΑΠ στο +2,25%, συμβάλλοντας αμφότερες στη διατήρηση του θετικού κλίματος.

Στον αντίποδα, βέβαια, αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία «διόρθωσε» στο -1,6%, μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Μικρότερες απώλειες, επίσης, σημειώθηκαν στους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά, 76 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 35 μετοχές εμφάνισαν απώλειες, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμάνθηκε στα 58,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News