BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Jumbo και Πειραιώς βάζουν «εμπόδια»

Στις 856 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Jumbo και Πειραιώς βάζουν «εμπόδια»

Οριακές μεταβολές εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις σε Τρ. Πειραιώς (-4%) και Jumbo (-5,5%) υπονομεύουν το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να κινείται στις 856,96 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (857,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτω μονάδες -από 852,75 έως 860,11 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Παρότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά, χάρη στις διαβεβαιώσεις της Federal Reserve για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων τουλάχιστον έως το 2023 -εξέλιξη η οποία «ανακουφίζει» τους επενδυτές- η Λεωφόρος Αθηνών προς το παρόν δεν έχει διάθεση αξιοποίησης του θετικού momentum.

Κι αυτό, κυρίως, οφείλεται σε δύο τίτλους -στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Jumbo- οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων, φυσικά για διαφορετικούς λόγους.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η ακραία μεταβλητότητα (+26% την Τρίτη, -6,5% την Τετάρτη, -4% σήμερα) εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί έως την υλοποίηση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1 δισ. ευρώ, όταν και «ξεδιαλύνει» η κατάσταση στη μετοχική σύνθεση. 

Όσον αφορά την Jumbo, οι έντονες ρευστοποιήσεις οφείλεται στις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Βακάκης, προχώρησε στην πώληση του 3,5% των μετοχών της εισηγμένης έναντι 75 εκατ. ευρώ.

Διατηρείται η αισιοδοξία

Η ελληνική αγορά, παρά την τάση για διόρθωση, η οποία εκδηλώνεται κυρίως σε συγκεκριμένους τίτλους, παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, με τις πρώτες στηρίξεις του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη να βρίσκονται στις 850 μονάδες.

Άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών γίνεται διαρκώς αποδέκτης θετικών ειδήσεων, όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου (σ.σ. αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,9%), η συνέχιση των τιτλοποιήσεων στις τράπεζες (π.χ. Mexico, Sunrise κ.α.), καθώς και οι επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (π.χ. Alpha Bank, ΔΕΗ).

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά μεγέθη του 2020, με τη Cenergy να ανακοινώνει ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς το αναπροσαρμοσμένο EBITDA υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 23% και διαμορφώθηκαν σε 24,8 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι η σειρά της Viohalco να ανακοινώσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2020, ενώ ταυτόχρονα από το απόγευμα της Παρασκευής θα εισαχθεί σε τέσσερις δείκτης του FTSE Russel, εξέλιξη η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει την εισροή «φρέσκων» ξένων κεφαλαίων.

Την ίδια ημέρα αναμένεται και η εισαγωγή των μετοχών των Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ στους δείκτες Eurostoxx, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ το βράδυ ο οίκος DBRS θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

Έρμαιο της Πειραιώς ο τραπεζικός κλάδος

Ο τραπεζικός κλάδος, ως συνέπεια των πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς, καταγράφει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 1,15%, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στις 558,87 μονάδες, απέχοντας περίπου 20 μονάδες από το πρόσφατο υψηλό 12μηνων (575,18 μονάδες).

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς συνεχίζει την πτωτική πορεία, καθώς διολισθαίνει κατά 4%, σε συνέχεια του χθεσινού -6,5%, υποχωρώντας στο επίπεδο του 0,84 ευρώ. Κι όλα αυτά, εν μέσω των σεναρίων για τους όρους της δρομολογούμενης ΑΜΚ. Οι μετοχές των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις.

  • Alpha Bank 0,31% 0,973 ευρώ
  • Attica Bank 2,35% 0,24 ευρώ
  • Eurobank -0,11% 0,7118 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,39% 2,59 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,09% 0,844 ευρώ

Στο -5,5% η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει το -5,5% στη μετοχή της Jumbo, καθώς η πώληση των μετοχών του Απ. Βακάκη προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές. Απώλειες κατά 1,2% παρουσιάζει και η μετοχή της Coca – Cola.

Στον αντίποδα, θετική είναι η «εικόνα» για τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, οι οποίες καταγράφουν κέρδη άνω του 2%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy βρίσκεται κοντά στο +2% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2020.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σταθεροποιητικά στα 57,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News