Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 17:08
BUSINESS & FINANCE

ΤΧΣ για Τρ. Πειραιώς: Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον η συμμετοχή στην ΑΜΚ

ΤΧΣ για Τρ. Πειραιώς: Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον η συμμετοχή στην ΑΜΚ

Θέση στη δημόσια συζήτηση για το εύρος συμμετοχής στην δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τρ. Πειραιώς παίρνει, μέσω ανεπίσημων πηγών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

«Το ΤΧΣ παρακολουθεί τον δημόσιο διάλογο, ακούει όλες τις απόψεις που εκφράζονται και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία» τονίζουν, μεταξύ άλλων, από το περιβάλλον του Ταμείου.

Εδικότερα, επισημαίνουν τα εξής:

«Πρωταρχική αποστολή του ΤΧΣ είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος.  Η αποστολή αυτή εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης της τράπεζας. 

»Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο, ακούει όλες τις απόψεις που εκφράζονται και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το Ταμείο παραμένει αρωγός στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και με την ανεξαρτησία του ενισχύει τη δυναμική των συστημικών τραπεζών να λειτουργήσουν ως μοχλός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Η παραπάνω τοποθέτηση επέρχεται εν μέσω των σεναρίων για τους όρους της επικείμενης ΑΜΚ, αλλά και για το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή, μετά την πρόσφατη εξάσκηση των CoCos, το ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε άνω του 60%.

Την Πέμπτη, στο μεταξύ, το ζήτημα θα μεταφερθεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Κι όλα αυτά, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται σήμερα κατά σχεδόν 7%, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών, οι οποίες έχουν οδηγήσει την μετοχή στο -68% από τις αρχές του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News