BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια ανόδου με την Πειραιώς στο +8%

Στις 866 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια ανόδου με την Πειραιώς στο +8%

Νέα προσπάθεια ανόδου καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με «όχημα» τα στηρίγματα από Τρ. Πειραιώς, Aegean και Τιτάνα, επιχειρεί να διατηρήσει το θετικό momentum, παρά το υποτονικό κλίμα των διεθνών αγορών εν όψει και των αργιών για το Πάσχα των Καθολικών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,46% και ενισχύεται στις 866,83 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (862,83 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 862,05 έως 868,87 μονάδες- με τον ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνονται στα 45 εκατ. ευρώ (έως τις 14.00), χάρη και στο νέο πακέτο (1,3%) που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητή το fund Reggeborgh και αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι, παρά την πρωινή μεταβλητότητα, επιστρέφει σε ανοδική τροχιά, στηρίζοντας το θετικό momentum των τελευταίων ημερών, σε μια προσπάθεια επέκτασης του ανοδικού ράλι για 5η διαδοχική συνεδρίαση. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα περιθώρια για τις εισηγμένες είναι αρκετά μεγάλα, δεδομένου ότι η Λεωφόρος Αθηνών υπολείπεται των ευρωπαϊκών αγορών.

Σ’ αυτό συνηγορεί και η τιμή μιας σειράς εταιρειών του FTSE Large Cap, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αξιοσημείωτο discount, παρά τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη και τις ευοίωνες προοπτικές. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η «θερμή» υποδοχή των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων τόσο της ΔΕΗ όσο και της Motor Oil.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, η βελτίωση των προοπτικών βιωσιμότητας του τραπεζικού κλάδου, αλλά και οι προσδοκίες για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου ανάκτησης των 900 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τον κίνδυνο μιας αρνητικής εξέλιξης, όπως για παράδειγμα μίας ακόμη αποτυχημένης τουριστικής σεζόν, κάτι το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, διατηρώντας την πίεση στην ελληνική αγορά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσεχή Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα, η Λεωφόρος Αθηνών θα μείνει κλειστή, λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών, μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές, «ρίχνοντας» τον ημερήσιο τζίρο.

Θετική αντίδραση στην Πειραιώς

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να «μαζέψει» τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών (-68% από τις αρχές του 2021), κινούμενη ανοδικά κατά 8,7% και ανακτώντας το όριο του 0,40 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για τους όρους της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Πάντως, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες -άλλοτε ανοδικά, άλλοτε καθοδικά- και σε κάθε περίπτωση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ΑΜΚ και η τράπεζα εισέλθει στη νέα «εποχή».

Χάρη στα στηρίγματα της Πειραιώς, πάντως, ο κλαδικός δείκτης έχει καταφέρει να «απομονώσει» την πρωινή μεταβλητότητα, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να ενισχύεται κατά σχεδόν 1%, «φλερτάροντας» με τις 555 μονάδες, οι οποίες απέχουν μόλις 20 μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12 μηνών (575

Η μετοχή της Alpha καταγράφει άνοδο κατά 1%, προσεγγίζοντας τα επίπεδο του 0,95%, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζα σημειώνουν οριακά κέρδη της τάξης του 0,6%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,03% 0,945 ευρώ
  • Attica Bank 2,13% 0,216 ευρώ
  • Eurobank 0,61% 0,754 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,63% 2,566 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 8,74% 0,4229 ευρώ

Ξεχωρίζει η Aegean, ανοδικά και ο Τιτάν

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν «προβάδισμα» έναντι των πωλητών, με τη μετοχή της Aegean να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,5%, χάρη στις προοπτικές άμεσης επανέναρξης της τουριστικής σεζόν.

Κατά 2% ενισχύεται και η μετοχή του Τιτάνα, ενώ ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και Fourlis προσπαθούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του θετικού κλίματος, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 1%.

Στον αντίποδα, βέβαια, αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Viohalco, η οποία «διορθώνει» στο -2%, μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Μικρότερες απώλειες, επίσης, σημειώνονται στους τίτλους των Σαράντη, ΕΧΑΕ, Ελλάκτορα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμαίνεται στα 58 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News