BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Τι έκανε μέσα στο 12μηνο της πανδημίας

Σαν σήμερα το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Χρηματιστήριο: Τι έκανε μέσα στο 12μηνο της πανδημίας

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μία 35χρονη από τη Θεσσαλονίκη. 

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και το -πάντα ευερέθιστο- Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βίωσε τη διολίσθηση κάτω από τις 500 μονάδες (484 μονάδες στις 16/3), σε μία από τις πλέον απότομες και βίαιες πτώσεις των τελευταίων ετών.  

Όμως, η πανδημική κρίση επιφύλασσε και ένα από τα ισχυρότερα ράλι όλων των εποχών, καθώς οι προσδοκίες του Νοεμβρίου από την ανακάλυψη του εμβολίου οδήγησαν αφενός στο ράλι – ρεκόρ των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων αφετέρου στα μηνιαία κέρδη της τάξης του 30%. 

Σήμερα, 12 μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 5,5% σε σχέση με τις 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρισκόταν στις 811 μονάδες. Αντίστοιχα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) βρίσκεται στο -12%.

Μπορεί, με την πρώτη ματιά, η πανδημική «χασούρα» να μην φαίνεται ιδιαιτέρως μεγάλη, αλλά εφόσον κοιτάξουμε αναλυτικότερα, θα δούμε ότι η «ζημιά» στην ελληνική αγορά είναι πράγματι αρκετά μεγάλη. Κι αυτό μπορεί να εξηγηθεί μέσα από τρεις συγκεκριμένες παραμέτρους: 

  • Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών ανακτήθηκε κατά τη διάρκεια του ξέφρενου ράλι του Νοεμβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε «άλμα» της τάξης του 30%. Μάλιστα, η ανοδική τάση συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να φθάνει στις 820 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Κι όλα αυτά, χάρη στις προσδοκίες που είχαν γεννήσει οι ανακαλύψεις των εμβολίων της Pfizer / BioNTech και Moderna. 
  • Η ελληνική αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την «έλευση» της πανδημίας στην Ελλάδα, αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα. Το κύμα ρευστοποιήσεων, δηλαδή, είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης από τις 948 μονάδες στις 24 Ιανουαρίου είχε κατρακυλήσει στις 811 μονάδες στις 26 Φεβρουαρίου. Δηλαδή απώλεια 137 μονάδων σε μόλις έναν μήνα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι αγορές -κατά συνήθη τακτική- αποτιμούν αρκετές ημέρες νωρίτερα τις εξελίξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι έπονται.
  • Η μεγάλη «ζημιά» στην ελληνική αγορά δεν αφορά το χαμένο ποσοστιαίο «έδαφος», αλλά τον χαμένο χρόνο. Δηλαδή το γεγονός ότι επί 12 μήνες, ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στάσιμος, μην καταφέρνοντας να δώσει συνέχεια στην ανάκαμψη. Η τελευταία είχε ξεκινήσει το 2019 και οι επενδυτές ανέμεναν διατήρηση του ανοδικού momentum και το 2020. Ωστόσο, μπαίνουμε λίαν συντόμως στον τρίτο μήνα του 2021 και ο Γ.Δ. εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα των τελευταίων μηνών του 2019.  

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υπολείπεται κατά 1/3, δηλαδή κατά 33%, σε σχέση με τις 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο δείκτης βρισκόταν στις 687 μονάδες. Όπως είναι φυσικό, η υποαπόδοση σε σχέση με τον Γ.Δ. οφείλεται, πέραν της πανδημίας, και σ’ άλλους παράγοντες, όπως το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο κατέστη το μεγάλο «αγκάθι» αυτού του 12μηνου.  

  • Τραπεζικός Δείκτης -33% 
  • Alpha Bank -49% 
  • Eurobank -11% 
  • Εθνική Τράπεζα -13% 
  • Τρ. Πειραιώς -69%  

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες «χαμένες» της πανδημικής κρίσης είναι οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες επηρεάστηκαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns. Η Aegean αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς η καθίζηση της αεροπορικής ζήτησης και η εξαϋλωση του τζίρου οδήγησαν σε ετήσιες απώλειες της τάξης του 34%, αφού στο μεταξύ μεσολάβησε και ένα πακέτο κρατικής βοήθειας, ύψους 120 εκατ. Ευρώ.  

Κατά 60% ανήλθαν και οι ετήσιες απώλειες για τη μετοχή της MIG, η οποία επηρεάστηκε δυσμενώς από τα αδύναμα ακτοπλοϊκά έσοδα. Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν, παράλληλα, και οι μετοχές των Motor Oil – ΕΛΠΕ, οι οποίες απώλεσαν το 35% και το 23% λόγω της «βουτιάς» των διεθνών πετρελαϊκών τιμών, ως απόρροια της υπαναχώρησης της ζήτησης. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μέσα σ’ αυτό το ταραχώδες 12μηνο, διαφάνηκαν και ορισμένες μετοχές – ευκαιρία, οι οποίες κατάφεραν να δουν την κρίση ως ευκαιρία και να αναρριχηθούν στην χρηματιστηριακή κορυφή, αφενός διατηρώντας σε εύρωστα επίπεδα τις ταμειακές ροές, αφετέρου ενισχύοντας σημαντικά τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ, η οποία χάρη στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια, παρουσίασε ετήσια άνοδο της τάξης του 144%. Κατά 117% εκτινάχθηκε και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, ως συνέπεια των επενδύσεων, ύψους 3 εκατ. ευρώ, στην γραμμή παραγωγή ιατρικών μασκών.

moneyreview.gr    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News