Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 10:06
BUSINESS & FINANCE

Aegean: Ζημιές 228 εκατ. ευρώ το 2020, στο -65% η επιβατική κίνηση

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 478,4 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2020

Aegean: Ζημιές 228 εκατ. ευρώ το 2020, στο -65% η επιβατική κίνηση

Ζημιές ύψους 228 εκατ. ευρώ εμφάνισε η αεροπορική εταιρεία Aegean για το σύνολο του 2020, καθώς μετέφερε 5,1 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 65% λιγότερους σε σχέση με το 2019. 

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα έντονα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα και την Ευρώπη, περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα αλλά και τον συντελεστή πληρότητας κατά το 4ο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η Aegean. Οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 61%, η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 77% και ο κύκλος εργασιών κατά 74% για το τέταρτο τρίμηνο. Το δίμηνο μάλιστα Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν και τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση και στο εσωτερικό (essential travel), η κάμψη στον κύκλο εργασιών και στην επιβατική κίνηση ήταν μεγαλύτερη από 85%.

Με την επίδραση και του 4ου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του έτους διαμορφώθηκε σε 415,1 εκατ.  ευρώ έναντι 1,3 δισ. το 2019 ευρώ, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 5,17 εκατ. επιβάτες με συνολική κάμψη 65% συγκριτικά με τους 15 εκατ. επιβάτες το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο, από την αφετηρία της πανδημίας, τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του έτους, η μείωση του κύκλου εργασιών και της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 76% και η μέση πληρότητα των πτήσεων μειώθηκε από 85% το 2019 σε 62% το 2020.

Το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 296,8 εκατ. ευρώ, το 2020 ενώ το καθαρό αποτέλεσμα για το έτος μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 227,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 106,7 εκατ. ευρώ και κερδών μετά από φόρους 78,5 εκατ. ευρώ το 2019.

Aegean: Ζημιές 228 εκατ. ευρώ το 2020, στο -65% η επιβατική κίνηση-1

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία προέβη σε άμεσες ενέργειες περιορισμού του κόστους, διαχείρισης των κεφαλαιουχικών δαπανών και διασφάλισης της ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 478,4 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2020.

H εταιρεία θα παραλάβει εντός του Μαΐου το τέταρτο Α321neo και ένατο συνολικά αεροπλάνο της οικογένειας Airbus A320 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών, που είναι προγραμματισμένα έως το 2026. 

Το βλέμμα σε εμβολιασμούς και ψηφιακό πιστοποιητικό 

Ο Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτίμησε ότι ο ευρωπαϊκός τομέας των αερομεταφορών θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, και αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολιασμών και το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τα ταξίδια στις χώρες της Ε.Ε.. 

«Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία των αερομεταφορών. Εργαστήκαμε συστηματικά από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε τη διαχείριση αυτής της ιδιαίτερης περιόδου για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά μας αλλά και να προετοιμάσουμε νέες υπηρεσίες για τους επιβάτες μας για την περίοδο που θα εκλείψουν οι βασικοί περιορισμοί. Φυσικά η ολοκλήρωση της επερχόμενης αύξησης κεφαλαίου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης, οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, λόγω του δεύτερου lockdown πρακτικά σε όλη την Ευρώπη, που διαρκεί πάνω από ένα εξάμηνο. «Αναμένουμε ουσιαστική σταδιακή ανάκαμψη στην αερομεταφορά της Ευρώπης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπό την προϋπόθεση της συνέχισης του πρόσφατου βελτιωμένου ρυθμού εμβολιασμών και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου (digital green passport) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένεται  το αργότερο από τα τέλη Ιουνίου».

Παράγοντες της αγοράς έχουν αυτό τον καιρό το βλέμμα τους στραμμένο στις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να διαπιστωθεί σε πρώτη φάση εάν το Λονδίνο θα επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου (όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας) και σε δεύτερο πλάνο το πού θα τοποθετηθεί η Ελλάδα στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που θα εφαρμοστεί φέτος στη χώρα. Ελπίδα του ελληνικού τουρισμού είναι να μην μπει η Ελλάδα στην κόκκινη κατηγορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση, η υποχρεωτική καραντίνα στα ειδικά ξενοδοχεία (με δικά τους έξοδα) που επιβάλλεται στους ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία, θεωρείται σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους τουρίστες.  Σημειώνεται ότι φέτος, στην κατηγοριοποίηση των χωρών, το Λονδίνο θα συνυπολογίζει εκτός από το ρυθμό των κρουσμάτων, τα ποσοστά των εμβολιασμένων αλλά και την κυκλοφορία των μεταλλάξεων σε κάθε χώρα-προορισμού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News