BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αλλαγή κλίματος με την Πειραιώς να «σβήνει» το -13%

Έντονες μεταβολές με επίμεντρο την Πειραιώς

φωτ. InTime

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα σενάρια για τους όρους της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς επηρεάζουν σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Έτσι, παρότι ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι υποχωρούσε κάτω από τις 825 μονάδες, αυτή την στιγμή (15.00) καταγράφει οριακές μεταβολές (-0,09%) και βρίσκεται στις 831,30 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (832,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 823,73 έως 836,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, αγγίζοντας τα 45 εκατ. ευρώ έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής, κινείται ανάλογα με τις «διαθέσεις» της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία -ενώ προ ολίγου έχανε έως και 13%- τώρα έχει γυρίσει σε οριακά θετικό έδαφος, χάρη στα σενάρια για αλλαγές στους όρους της δρομολογούμενης ΑΜΚ.

Σήμερα, πάντως, ο οίκος IIS υπολόγισε το πιθανό dilution για τους μετόχους σε 280% έως 321%, καθιστώντας ως εκ τούτου σχεδόν απαραίτητη τη συμμετοχή των νυν μετόχων στην δρομολογούμενη ΑΜΚ, προκειμένου να αποφύγουν τις εκτεταμένες απώλειες.

Αυτή η εκτίμηση, εξάλλου, φέρει τη βασική ευθύνη για την εξαΰλωση της αξίας της μετοχής, η οποία έχει απολέσει σχεδόν το 55% κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τέσσερων συνεδριάσεων και το 70% από τις αρχές του 2021.

Ανησυχία για την πανδημία

Το κλίμα αβεβαιότητας, ταυτόχρονα, «ενισχύεται» κι από τις ανησυχίες για τους αργούς εμβολιαστικούς ρυθμούς στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο εντείνει την ανησυχία για το πότε ακριβώς θα εκκινήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. 

Το ζήτημα δε, αποκτά αυξημένη σημασία και για την Ελλάδα, η οποία «ποντάρει» πολλά στην προσεχή τουριστική περίοδο και την έλευση ξένων τουριστών. Κι όλα αυτά, ενώ ο εγχώριος αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τετραψήφια επίπεδα.

«Ανάχωμα» οι εταιρικές εξελίξεις

Από την άλλη πλευρά, το ανοδικό «story» της ελληνικής αγοράς, το οποίο κυριάρχησε τις προηγούμενες έξι – επτά εβδομάδες, «συντηρείται» από τις ευοίωνες εταιρικές εξελίξεις, και ιδίως τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων. Χθες, για παράδειγμα, η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ -έναντι στόχου για 75 εκατ. ευρω- μέσω της συμπληρωματικής έκδοσης του 5ετούς «βιώσιμου» ομολόγου της 18ης Μαρτίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα οικονομικά μεγέθη σε μια σειρά κραταιών επιχειρήσεων, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Ομίλου Τιτάνα, αποδεικνύουν ότι οι εισηγμένες παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τις αξιοσημείωτες «αντοχές» που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +3% από τις αρχές του 2021, υπολειπόμενος ωστόσο κατά 3,5% σε σχέση με το υψηλό έτους της περασμένης Τρίτης (862,36 μονάδες), με την εξελισσόμενη διόρθωση να «μετράει» ήδη τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.

«Μαζεύουν» τις απώλειες οι τράπεζες

Στον πάντα εμπροσθοβαρή τραπεζικό κλάδο, η αλλαγή κλίματος στην Τρ. Πειραιώς έχει καταστεί αισθητή και στους υπόλοιπους τίτλους του κλάδου, ο οποίος έχει «μαζέψει» τις απώλειες στο -1,7%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 515 μονάδες -δηλαδή περίπου 60 μονάδες μακριά από το υψηλό έτους (575 μονάδες) της περασμένης Τρίτης.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία είναι σταθερά αρνητική «πρωταγωνίστρια», καταφέρνει να απορροφήσει τις αρχικές απώλειες (σ.σ. έφθασαν έως το -13%) και πλέον κινείται σταθεροποιητικά στο 0,42 ευρώ. Ελαφρώς καλύτερη είναι η «εικόνα» και στην Alpha Bank, η οποία «μαζεύει» τις απώλειες από το -5,3% στο -3,40%, παραμένοντας -σε κάθε περίπτωση- κάτω του 0,9 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει κάμψη κατά 1% -από -2,7% στις 2.00 το μεσημέρι- και τα 2,4 ευρώ. Κι αυτό, παρά το θετικό ξεκίνημα, το οποίο έφθασε έως το +1,5%, χάρη στο διαφαινόμενο deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο -1,4% βρίσκεται, τέλος, η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,40% 0,882 ευρώ
  • Attica Bank -0,98% 0,203 ευρώ
  • Eurobank -1,39% 0,6824 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,02% 2,42 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,44% 0,4299 ευρώ

«Βγαίνουν» μπροστά Viohalco, Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, oι υψηλότερες πιέσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία υποχωρεί κατά 2,3%. Κατά τουλάχιστον 1% διολισθαίνουν και οι μετοχές των Fourlis, Jumbo, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ η Aegean δείχνει να απορροφά τις αρχικές πιέσεις (άνω του 3%), μετά το χθεσινό -12%.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 4%, ενώ στο +2,8% βρίσκεται η μετοχή της Ελλάκτωρ, εν μέσω των σεναρίων για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 124 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή του Τιτάνα σημειώνει αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του 1,5%, χάρη στο ρεκόρ 10ετίας στα αποτελέσματα EBITDA του 2020.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (15.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 72 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 55,8 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της Δευτέρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News