Business Talk Τρίτη 23/03/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Οι βίλες στην Τζια και ο αρχηγός των Μασάι

Οι βίλες στην Τζια και ο αρχηγός των Μασάι

 

  • Ένα εκατομμύριο ευρώ είναι η τιμή για τις υπερπολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες που θα αποτελούν τμήμα του θέρετρου One & Only στην Τζια, το οποίο υλοποιεί αυτή την περίοδο η Dolphin Capital Investors. Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός περιορισμένου αριθμού βιλών με ένα μονοψήφιο αριθμό εξ αυτών να έχει πουληθεί από τα σχέδια, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση για αυτού τους είδους τα ακίνητα είναι υψηλή.

 

  • Τι αγοράζει όμως, κάποιος με 1 εκατομμύριο ευρώ στην Τζια; Πριβέ βίλα, συνολικής επιφάνειας 180 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο και πισίνα. Το τίμημα ανεβαίνει σε περίπου 3 εκατομμύρια για VIP κατοικία άνω των 700 τ.μ. και σε 4 εκατ. ευρώ για ακίνητο με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ξεπερνούν τα 1.300 τ.μ. κι έχουν απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα. Πάντως, η DCI δεσμεύεται για ετήσια καθαρή μισθωτική απόδοση 4% για περίοδο οκτώ ετών, εφόσον ο ιδιοκτήτης διαμένει στο ακίνητο για διάστημα έως έξι εβδομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

  • Τον «Αρχηγό των Μασάι», του Γιώργου Μαζωνάκη και της Έλλης Κοκκίνου, τραγουδούν (από μέσα τους) ορισμένοι στον κάτω όροφο της οδού Νίκης 5-7 (αλλά και στη Μεσογείων, στο ύψος του Ερρίκος Ντυνάν),  περιμένοντας να δουν φύλαρχο σύντομα και στις οθόνες τους. Οι προσευχές μας είναι μαζί τους. Ειλικρινά. Περισσότερα εν καιρώ.

 

  • Όσοι βρεθούν στο Σύνταγμα την 25η Μαρτίου (με κωδικό έξι υποθέτω), ας μην εκπλαγούν αν δουν τα παλιά λουλουδάδικα γεμάτα άνθη που θα μοιράζονται στους περαστικούς. Πρόκειται, μαθαίνουμε για πρωτοβουλία της ΕΤΑΔ, ιδιοκτήτριας των ακινήτων, και της Βουλής των Ελλήνων. Η πρωτοβουλία αποτελεί μάλιστα προπομπό ευρύτερου σχεδίου αξιοποίησης των ιστορικών καταστημάτων στην αρχή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Η σχετική μελέτη έχει ανατεθεί και αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο και οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του έτους προκειμένου να προχωρήσει διαγωνισμός παραχώρησης. Περισσότερα όταν μάθουμε κι εμείς.

 

  • Μεγάλη επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος που τελεί υπό αναδιάρθρωση βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο σημαντικότατης συμφωνίας με μεγάλο ξένο όμιλο που θα της επιτρέψει να ατενίζει το μέλλον με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία. Περισσότερα λίαν συντόμως.

 

  • Όσοι υποψήφιοι αγοραστές, πιστεύουν πως η νέα μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα οδηγήσει επιτέλους τον Φερίτ Σαχένκ στην πώληση της συμμετοχής του στον Αστέρα Βουλιαγμένης, προκειμένου να κλείσει τις μεγάλες τρύπες που έχουν ανοίξει στον όμιλο, πρέπει να συναξιολογήσουν μια λεπτομέρεια: η εν λόγω συμμετοχή, ύψους 30%, είναι «κλειδωμένη» και δεν μπορεί να αποδεσμευθεί χωρίς σχετική απόφαση της πλειοψηφίας των μετοχών του επενδυτικού οχήματος (στο οποίο συμμετέχουν Άραβες), μέσω του οποίου ασκείται η ιδιοκτησία του συγκροτήματος. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να υπερψηφίσει η πλειοψηφία ειδικά αν πρόκειται να αγοράσει η ίδια. Άρα και να θέλει να πουλήσει ο Φερίτ, και να έχει βρει, μάλιστα, και αγοραστή, πρέπει να συναινέσουν οι Άραβες.

 

  • Για μια ακόμα φορά οι ολιγωρίες αλλεπάλληλων διοικήσεων της Folli-Follieαπό το 2018 και μετά, αλλά και των αρμόδιων εποπτικών αρχών, επέτρεψαν στον προφυλακισμένο, κατηγορούμενο για απάτη Δημήτρη Κουτσολιούτσο να κουνήσει το δάχτυλο κατά της διαχείρισης που γίνεται στην πάλαι ποτέ εταιρεία του. Μεταξύ των όσων ανέφερε ο εκπρόσωπος του στην χθεσινή γενική συνέλευση σταχυολογούμε ως αξιοπρόσεκτα τα περί ακυρότητας της συμφωνίας ( δεν συναινεί το 40% τουλάχιστον των ενέγγυων πιστωτών) και, κυρίως, το ερώτημα για το πως αναλώθηκαν 250 εκατομμύρια περίπου ρευστών διαθεσίμων κατά την τελευταία διετία.

 

  • Απαντήσεις δεν έλαβε ο εκπρόσωπος του υπόδικου προφυλακισμένου μεγαλομετόχου στην χθεσινή γενική συνέλευση. Κάτι που ακόμα και αν πιστέψει κανείς ότι συνέβη επειδή η διοίκηση απαξίωσε να απαντήσει αφήνει όχι την καλύτερη των εντυπώσεων. Περίεργο δε και το γεγονός ότι η Fosun κάτοχος του 16% του μετοχικού κεφαλαίου (ο Κουτσολιούτσος έχει 35%) απείχε από την ψηφοφορία. Έτσι η περίπτωση της Folli-Follie παραμένει ακόμα ένα μελανό σημείο για την ελληνική κεφαλαιαγορά και παρά το ότι η σημερινή διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έσπευσε να νομοθετήσει το 2019 για να βάλει τέλος στην ολιγωρίες των προκατόχων της και των διοικήσεων που βρίσκονταν στην σκιά της επιρροής της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η Folli Follie είναι ακόμα χωρίς δικαστική απόφαση διαδικασίας εξυγίανσης. Ίσως να ήταν ήδη πολύ αργά από το 2019. Αλλά μιας και το μάθημα της Folli Follie επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο, μήπως πρέπει η Επιτροπή να ασχοληθεί τώρα λίγο και με το τι γίνεται στην MLS; Πριν να είναι και εκεί αργά; Ήρεμα ρωτάμε.

 

  • Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για την διανομή της κυριότητας και του δικαιώματος επιφάνειας στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό μεταξύ δημοσίου και Lamda Development. Και μαθαίνουμε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν διάφορα λίαν ενδιαφέροντα έγγραφα. Τα προγνωστικά λένε πως θα υπερψηφιστεί από το ΚΙΝΑΛ και, πιθανόν, και από το ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του έκαναν μία πραγματικά εξαιρετική διαπραγμάτευση εξασφαλίζοντας πολύ περισσότερα δικαιώματα πλήρους κυριότητας στην έκταση απ’ όσα θα περίμεναν ακόμα και πλέον αισιόδοξοι. Όσοι δυσπιστείτε επ’ αυτού, μπορείτε να ανατρέξετε και στα έγγραφα που θα κατατεθούν.

 

  • Απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα φέρνουν τα τελευταία 24ωρα στον τουρισμό, και όχι μόνο στον ελληνικό. Οι Βρετανοί τουρίστες, το μήλον της έριδος που διεκδικούν όλοι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, εξαιτίας του προχωρημένου εμβολιαστικού τους προγράμματος, φαίνεται ξαφνικά να εγκλωβίζονται εντός συνόρων. Ο φόβος, βέβαια, δεν είναι άλλος από τις διάφορες μεταλλάξεις που αναπόφευκτα θα κυκλοφορούν το καλοκαίρι στα παραθαλάσσια θέρετρα. Το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι να επιστρέψουν οι Βρετανοί από τις διακοπές τους φέρνοντας μαζί τους στελέχη του κορωνοϊού ανθεκτικά στα εμβόλια που έχουν κάνει…

 

  • Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να μπει «απαγορευτικό» στην πιο ελπιδοφόρα αγορά για το φετινό καλοκαίρι. Είναι και το «reality check» σε σχέση με το λεγόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ε.Ε. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, εάν οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες δεν έχουν εμβολιαστεί καν, τονίζει η Moody’s. Με τους εμβολιασμένους 70άρηδες και 80άρηδες και με τον κλάδο να στηρίζεται στα τεστ, ο τουρισμός κινδυνεύει να κινηθεί λίγο-πολύ στα περσινά επίπεδα, πιστεύει ο οίκος.

 

  • Και φαίνεται ότι δεν είναι ο μόνος, εάν κρίνει κανείς από το -16% που έφτασε κάποια στιγμή να σημειώνει στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της IAG, μητρικής της British Airways. Για να έχετε μία εικόνα για τι πτώση μιλάμε, ήταν η μεγαλύτερη από τις 16 Μαρτίου του 2020, όταν όλος ο πλανήτης έμπαινε σε lockdown και τα αεροπλάνα προσγειώνονταν χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα απογειωθούν ξανά. Η μετοχή -όπως και οι άλλες του ευρύτερου κλάδου, βλ. TUI, EasyJet, Ryanair κτλ- μάζεψαν τις απώλειές τους πριν το κλείσιμο. Όμως η προσγείωση των προσδοκιών είναι πλέον σαφής.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News