BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μίνι sell off στις τράπεζες με την Πειραιώς στο -13%

Δοκιμάζονται οι 500 μονάδες για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Μίνι sell off στις τράπεζες με την Πειραιώς στο -13%

Υπό νέο κλοιό καθοδικών πιέσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «βλέπει» την Τρ. Πειραιώς να κατακρημνίζεται στο -13%, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, γύρω στη 1.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,87% και υποχωρεί στις 824,70 μονάδες, χάνοντας περίπου 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (832,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 823,73 έως 836,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, αγγίζοντας τα 25 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 2,5 ώρες.

Παρά την αρχική προσπάθεια των επενδυτών να βγάλουν «άμυνα» και να υπερασπιστούν τις στηρίξεις των 830 μονάδων, τελικά οι έντονες ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς εντείνουν τη μεταβλητότητα, οδηγώντας στο «κόκκινο» και τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους.

Οι όροι της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) έχουν ήδη οδηγήσει σε εξαΰλωση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, η οποία έχει απολέσει σχεδόν το 60% της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και το 70% από τις αρχές του 2021.

Σήμερα, στο μεταξύ, ο οίκος IIS υπολόγισε το πιθανό dilution για τους μετόχους σε 280% έως 321%, καθιστώντας ως εκ τούτου σχεδόν απαραίτητη τη συμμετοχή των νυν μετόχων στην δρομολογούμενη ΑΜΚ, προκειμένου να αποφύγουν τις εκτεταμένες απώλειες.

Ανησυχία για την πανδημία

Το αρνητικό κλίμα, ταυτόχρονα, «ενισχύεται» κι από τις ανησυχίες για τους αργούς εμβολιαστικούς ρυθμούς στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο εντείνει την ανησυχία για το πότε ακριβώς θα εκκινήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. 

Το ζήτημα δε, αποκτά αυξημένη σημασία και για την Ελλάδα, η οποία «ποντάρει» πολλά στην προσεχή τουριστική περίοδο και την έλευση ξένων τουριστών. Κι όλα αυτά, ενώ ο εγχώριος αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τετραψήφια επίπεδα.

«Ανάχωμα» οι εταιρικές εξελίξεις

Από την άλλη πλευρά, το ανοδικό «story» της ελληνικής αγοράς, το οποίο κυριάρχησε τις προηγούμενες έξι – επτά εβδομάδες, «συντηρείται» από τις ευοίωνες εταιρικές εξελίξεις, και ιδίως τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων. Χθες, για παράδειγμα, η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ -έναντι στόχου για 75 εκατ. ευρω- μέσω της συμπληρωματικής έκδοσης του 5ετούς «βιώσιμου» ομολόγου της 18ης Μαρτίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα οικονομικά μεγέθη σε μια σειρά κραταιών επιχειρήσεων, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Ομίλου Τιτάνα, αποδεικνύουν ότι οι εισηγμένες παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τις αξιοσημείωτες «αντοχές» που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +3% από τις αρχές του 2021, υπολειπόμενος ωστόσο κατά 3,5% σε σχέση με το υψηλό έτους της περασμένης Τρίτης (862,36 μονάδες), με την εξελισσόμενη διόρθωση να «μετράει» ήδη τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.

Δοκιμάζονται οι 500 μονάδες για τις τράπεζες

Στον πάντα εμπροσθοβαρή τραπεζικό κλάδο, οι πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς έχουν επεκταθεί στο σύνολο του κλάδου, ο οποίος υποχωρεί κατά 3,5%, θέτοντας σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και απέχοντας σχεδόν 70 μονάδες από το υψηλό έτους (575 μονάδες) της περασμένης Τρίτης.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία είναι σταθερά αρνητική «πρωταγωνίστρια», βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας κατά 13% και διολισθαίνοντας στο επίπεδο του 0,37 ευρώ. Ισχυρές απώλειες καταγράφονται και στην Alpha Bank, η οποία σημειώνει πτώση κατά 5,3% εν όψει και της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2020.

Στο ίδιο πλαίσιο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει κάμψη κατά 2,70% και τα 2,3 ευρώ. Κι αυτό, παρά το θετικό ξεκίνημα, το οποίο έφθασε έως το +1,5%, χάρη στο διαφαινόμενο deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο -2,5% βρίσκεται, τέλος, η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,26% 0,865 ευρώ
  • Attica Bank -3,32% 0,1982 ευρώ
  • Eurobank -2,49% 0,6748 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,70% 2,379 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -13,32% 0,371 ευρώ

Υπό πίεση Aegean, ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών τίτλων, σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στη μετοχή της Aegean, η οποία σημειώνει πτώση κατά 3% –μετά το χθεσινό -12%– εν μέσω των ανησυχιών για τους όρους της ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 2,6%, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Fourlis, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, OΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα σημειώνει αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του 1,5%, χάρη στο ρεκόρ 10ετίας στα αποτελέσματα EBITDA του 2020. Στο +1,5% βρίσκεται η μετοχή της Viohalco, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το +4,2% στη Cenergy, η οποία «συντηρεί» τις θετικές επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.00), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 55,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News