ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βγάζει «άμυνες» σε Πειραιώς – Aegean

Στις 835 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βγάζει «άμυνες» σε Πειραιώς – Aegean

«Άμυνα» στις πιέσεις των Τρ. Πειραιώς και Aegean προσπαθεί να παίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις καταβάλλει προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, έχοντας ως βασικό στήριγμα τη μετοχή του Τιτάνα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,43% και ενισχύεται στις 835,66 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (832,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 830,29 έως 835,90 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, αγγίζοντας τα 6,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η «εικόνα» στην Τράπεζα Πειραιώς, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταβλητότητας και την αδυναμία πειστικής υπέρβασης των καθοδικών πιέσεων. Εξ ου και γιατί οι αναλυτές θεωρούν πολύ σημαντικές τις στηρίξεις των 830 μονάδων, προκειμένου να μην χαθούν τα κεκτημένα.

Οι όροι της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) έχουν ήδη εξαϋλώσει την αξία της μετοχής, η οποία έχει απολέσει πάνω από το 55% της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και σχεδόν το 70% από τις αρχές του 2021.

Στο αρνητικό μίγμα των ειδήσεων συμβάλλουν και οι ανησυχίες για τους αργούς εμβολιαστικούς ρυθμούς στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο εντείνει την ανησυχία για το πότε ακριβώς θα εκκινήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. Το ζήτημα προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία «ποντάρει» πολλά στην προσεχή τουριστική περίοδο και την έλευση ξένων τουριστών από τις βασικές αγορές του εξωτερικού. Κι όλα αυτά, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τετραψήφια επίπεδα.

Οι εταιρικές εξελίξεις στηρίζουν τον Γ.Δ.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στο ανοδικό story της ελληνικής αγοράς παρέχουν οι εταιρικές εξελίξεις, και ιδίως οι επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Χθες, για παράδειγμα, η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ -έναντι στόχου για 75 εκατ. ευρω- μέσω της συμπληρωματικής έκδοσης του 5ετούς «βιώσιμου» ομολόγου της 18ης Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, τα θετικά οικονομικά μεγέθη σε μια σειρά κραταιών επιχειρήσεων, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Ομίλου Τιτάνα, αποδεικνύουν ότι οι εισηγμένες παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τις «αντοχές» που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +3% από τις αρχές του 2021, υπολειπόμενος ωστόσο κατά 3,5% σε σχέση με το υψηλό έτους της περασμένης Τρίτης (862,36 μονάδες), με την εξελισσόμενη διόρθωση να «μετράει» ήδη τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.

Διψήφιες απώλειες για την Πειραιώς

Στον πάντα εμπροσθοβαρή τραπεζικό κλάδο, η Τρ. Πειραιώς εξακολουθεί να καταγράφει διψήφιες απώλειες, «μετριάζοντας» σημαντικά το ανοδικό ξεκίνημα των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων. Αποτέλεσμα είναι ο κλαδικός δείκτης να ενισχύεται οριακά κατά 0,4% και να διαμορφώνεται στις 526 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 50 μονάδες από το υψηλό έτους (575 μονάδες).

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 10%, δίνοντας συνέχεια στην εξαΰλωση της αξίας της, η οποία διολισθαίνει στα επίπεδα του 0,38 ευρώ, χάνοντας σχεδόν το 70% από τις αρχές του 2021. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται ανοδικά κατά 1,5%, χάρη στη διαφαινόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος πέριξ των 400 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,44% 0,909 ευρώ
  • Attica Bank 1,22% 0,2075 ευρώ
  • Eurobank 0,81% 0,6976 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,43% 2,48 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -10,28% 0,384 ευρώ

Επιμένουν οι πιέσεις στην Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Aegean, μετά το χθεσινό -12%, δίνει συνέχεια στις επίμονες ρευστοποιήσεις, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 6,5%, εν μέσω των ανησυχιών για τους όρους της ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Viohalco καταγράφει πτώση κατά 1,5%.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα σημειώνει σημαντικά κέρδη της τάξης του 2%, χάρη στο ρεκόρ 10ετίας στα αποτελέσματα EBITDA του 2020. Στο +3,3% βρίσκεται και η μετοχή της Cenergy, η οποία «συντηρεί» τις θετικές επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διατηρείται σταθερή στα 55,7 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News