BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: 4η ημέρα απωλειών – Διψήφια «βουτιά» σε Πειραιώς, Aegean

Κέρδη 4% για τη Motor Oil

Χρηματιστήριο: 4η ημέρα απωλειών – Διψήφια «βουτιά» σε Πειραιώς, Aegean

Απώλειες -έστω και οριακές- για 4η διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η παράταση των κλυδωνισμών στην Τρ. Πειραιώς, σε συνεδυασμό με την κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων στην Aegean, κράτησαν σε μερική απόσταση τους αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,12% και υποχώρησε στις 832,06 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (833,07 μονάδες), αλλά και διατηρώντας τις στηρίξεις των 830 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες –από 826,87 έως 835,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας σχεδόν τα 72 εκατ. ευρώ.

Η «αιμορραγία» στην Τρ. Πειραιώς, η οποία διατηρείται αμείωτη για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, φαίνεται ότι πληγώνει την ελληνική αγορά, καθιστώντας εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους επενδυτές και κρατώντας σε απόσταση τους αγοραστές.

Εξάλλου, η έντονη μεταβλητότητα δεν αποτελεί θετικό οιωνό για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την «παράταση» της τρέχουσας κατάστασης έως την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της επόμενης ημέρας.

Οι όροι της ΑΜΚ θεωρούνται ως οι βασικοί υπαίτιοι για τη διατήρηση των επίπονων εντολών πώλησης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εξαϋλωση της αξίας της τράπεζας. Άλλωστε, ο τραπεζικός τίτλος έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 60% σε σχέση με τις αρχές του 2021, ενώ μόνο τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, οι σωρευτικές απώλειες υπερβαίνουν το 50%.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, είναι ότι οι πιέσεις περιορίστηκαν αποκλειστικά στην Τρ. Πειραιώς, καθώς οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, κλείνοντας τον κύκλο διόρθωσης των προηγούμενων ημερών (-9,5%). Σ’ αυτό συνέβαλαν και οι εξελίξεις τόσο στο «μέτωπο» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) όσο και στο «μέτωπο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Διόρθωση από το +13%

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα των προηγούμενων έξι ανοδικών εβδομάδων, τα οποία «πρόσφεραν» στον Γενικό Δείκτη σωρευτικά κέρδη της τάξης του 13% (σ.σ. έφθασε έως τις 862 μονάδες).

Μια λελογισμένη διόρθωση, εξάλλου, πάντα εκλαμβάνεται ως σημάδι υγείας του ανοδικού momentum, αρκεί βέβαια, να αποφεύγονται οι κερδοσκοπικές κινήσεις και η ακραίες μεταβολές.

Από την άλλη πλευρά, οι πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις σε ΔΕΗ – Motor Oil, αλλά και η έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έρχονται να επιβεβαιώσουν το μακροπρόθεσμο «story» της Λεωφόρου Αθηνών, το οποίο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» πιο έντονα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς. 

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές, αρνητικός «πρωταγωνιστής» είναι η τουρκική λίρα, η οποία παρουσιάζει διψήφιες απώλειες, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, λόγω της απόφασης του τελευταίου να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (σ.σ. από 17% σε 19%).

Οι τριγμοί στο νόμισμα της γειτονικής χώρας (-10% έναντι του δολαρίου) επεκτείνονται και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο στο ξεκίνημα της εβδομάδας υποχωρεί κατά σχεδόν 10%, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του 2021. 

Στην «αντεπίθεση» οι υπόλοιπες τράπεζες

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, παρότι η Τρ. Πειραιώς επιβάρυνε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, ο κλαδικός δείκτης κατάφερε να «ξεκολλήσει» και τερμάτισε ήπια ανοδικά κατά 0,5% και τις 524 μονάδες, κλείνοντας μερικώς την «ψαλίδα» από το υψηλό 12μηνου, δηλαδή τις 575 μονάδες. 

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, ειδικότερα, υποχώρησε κατά 20% και διολίσθησε στο 0,42 ευρώ, απέχοντας 59% από τις αρχές του 2021 και 68% από το υψηλό έτους (1,335 ευρώ). Η Eurobank, παράλληλα, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη, παραμένοντας μία «ανάσα» από τα επίπεδα του 0,7 ευρώ.

Στον αντίποδα, αισθητά βελτιωμένη ήταν η «εικόνα» στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να ανακτά το τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Σημαντικά κέρδη εμφάνισε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, η οποία ενισχύθηκε κατά 2% εν όψει των υπογραφών για την πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,58% 0,913 ευρώ
  • Attica Bank -3,3% 0,205 ευρώ
  • Eurobank 0,09% 0,692 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,17% 2,445 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -20,06% 0,428 ευρώ

Στο -12% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν να καταγάγουν μια βραχεία «νίκη», καθώς πέραν των τραπεζικών ρευστοποιήσεων, υψηλές πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Aegean. Ειδικότερα, η αεροπορική εταιρεία κατακρημνίστηκε κατά 12,3%, χάνοντας το όριο των 5 ευρώ, με το βλέμμα όλων να στρέφεται στους όρους της επερχόμενης ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά σχεδόν 2%, διορθώνοντας ήπια μετά τα υψηλά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων (+20% από τις αρχές του 2021). Aπώλειες άνω του 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Coca – Cola, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε κατά 4%, χάρη στο ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ με απόδοση μόλις 1,9%. Στο +3% τερμάτισε και η μετοχή της Viohalco, ενώ τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν άνοδο κατά 2,45%. Lamda Development, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΕΧΑΕ έκλεισαν άνω του +1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ συνέχισε τις εντυπωσιακές πτήσεις, κερδίζοντας άνω του 4%.

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 55,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News