BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διψήφιες απώλειες σε Πειραιώς και Aegean

Στις 828,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Διψήφιες απώλειες σε Πειραιώς και Aegean

«Μάχη» γύρω από τις 830 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις σε Τράπεζα Πειραιώς και Aegean εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, παρά τη βελτίωση της «εικόνας» στις υπόλοιπες τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση της τάξης του 0,49% και διαμορφώνεται στις 828,95 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (833,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες –από 826,87 έως 835,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 36 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μησημέρι.

Η σημερινή συναλλαγματική δραστηριότητα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι ρευστοποιήσεις, εξάλλου, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η μετοχή διολισθαίνει κατά σχεδόν 16% και υποχωρεί στα επίπεδα του 0,45 ευρώ.

Οι όροι υλοποίησης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1 δισ. ευρώ, εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στη διακύμανση της μετοχής, η αξία της οποίας έχει εξαϋλωθεί, καθώς έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 60% σε σχέση με τις αρχές του 2021. Μάλιστα, μόνο τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, οι σωρευτικές απώλειες υπερέβησαν το 40%.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, είναι ότι οι πιέσεις έχουν περιοριστεί αποκλειστικά στην Τρ. Πειραιώς, καθώς οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι κινούνται σε θετικό έδαφος, κλείνοντας τον κύκλο διόρθωσης των προηγούμενων ημερών (-9,5%). Σ’ αυτό συμβάλουν και οι θετικές εξελίξεις τόσο στο «μέτωπο» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) όσο και στο «μέτωπο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Διόρθωση από το +13%

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα των προηγούμενων έξι ανοδικών εβδομάδων, τα οποία έδωσαν στον Γενικό Δείκτη σωρευτικά κέρδη της τάξης του 13% (σ.σ. έφθασε έως τις 862 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, οι πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις σε ΔΕΗ – Motor Oil, αλλά και η έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum της Λεωφόρου Αθηνών, το οποίο εκτιμάται ότι θα «ξεδιπλωθεί» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς. 

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές, αρνητικός «πρωταγωνιστής» είναι η τουρκική λίρα, η οποία παρουσιάζει σχεδόν διψήφιες απώλειες, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «καρατομήσει» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, λόγω της απόφασης του τελευταίου να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια (σ.σ. από 17% σε 19%).

Οι τριγμοί στο νόμισμα της γειτονικής χώρας (-10% έναντι του δολαρίου) επεκτείνονται και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο στο ξεκίνημα της εβδομάδας υποχωρεί κατά σχεδόν 9%, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του 2021. 

Αντιστέκονται οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, παρότι η Τρ. Πειραιώς εξακολουθεί να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, ο κλαδικός δείκτης φαίνεται ότι «ξεκολλάει» από τις 520 μονάδες και κινείται ανοδικά κατά 1,3% και τις 527 μονάδες, κλείνοντας την «ψαλίδα» από το υψηλό 12μηνου, δηλαδή τις 575 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς, ειδικότερα, υποχωρεί κατά σχεδόν 16% και διολισθαίνει στα επίπεδα του 0,45 ευρώ. Αντίθετα, αισθητά βελτιωμένη είναι η «εικόνα» στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να ανακτά το τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Σημαντικά κέρδη εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, η οποία ενισχύεται κατά 3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,82% 0,9062 ευρώ
  • Attica Bank -1,42% 0,209 ευρώ
  • Eurobank 0,87% 0,6974 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,22% 2,47 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -15,95% 0,45 ευρώ

Στο -10% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο. Μέχρι στιγμής, πέραν των τραπεζικών ρευστοποιήσεων, υψηλές πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 10% εν όψει της δημοσίευσης των όρων για την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Κατά 2,7% διολισθαίνει και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ – ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά σχεδόν 3%, χάρη στο ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ με απόδοση μόλις 1,9%. Στο +2,3% βρίσκεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ κινείται στο +1,3%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ συνεχίζει να εντυπωσιάζει, κερδίζοντας άνω του 4%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.10), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 55,5 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News