Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 11:12
BUSINESS & FINANCE

Τρ. Πειραιώς: Πόσο θα είναι το dilution της αύξησης κεφαλαίου

Τρ. Πειραιώς: Πόσο θα είναι το dilution της αύξησης κεφαλαίου

Υπέρ της αύξησης κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς τίθεται ο οίκος ISS, καθώς όπως εξηγεί, η συναλλαγή θα βοηθήσει την τράπεζα να απορροφήσει το κόστος της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. «Με δεδομένη την ποιότητα ενεργητικού και τον υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων, η στήριξη για αυτή την πρόταση είναι δικαιολογημένη, παρότι η προτεινόμενη έκδοση μετοχών συνεπάγεται σημαντικό dilution», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.  Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν το dilution που θα προκύψει από την αύξηση, το υπολογίζουν στο 280-321%.  

To dilution

H ISS επιχειρεί να υπολογίσει το dilution που θα προκύψει από την αύξηση κεφαλαίου. «Καθώς το συμβούλιο έχει την εξουσιοδότηση να θέσει τους όρους της έκδοσης μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της τιμής έκδοσης και του αριθμού των μετοχών, το dilution που θα προκύψει από την αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να διαπιστωθεί», σημειώνουν οι αναλυτές της.

Με δεδομένο ότι στις 19 Μαρτίου η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανερχόταν περίπου στα 444,95 εκατ. ευρώ και ότι έπειτα από την έγκριση των θεμάτων 2 και 3 της ατζέντας της γενικής συνέλευσης (reverse stock split με αύξηση της τιμής της μετοχής και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω μείωσης της τιμής της μετοχής για τη δημιουργία του ειδικού αποθεματικού), οι μετοχές της Πειραιώς θα είναι 50,36 εκατομμύρια, η μηχανική του reverse stock split  «δείχνει» τιμή αγοράς στα 8,834 ευρώ ανά μετοχή.

Γνωρίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται με τιμές προσφοράς σε discount 20-30% σε σχέση με την τιμή αγοράς, η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ θα απαιτούσε την έκδοση περίπου 141,5 με 161,7 εκατ. νέων μετοχών, υπολογίζει η ISS, καταλήγοντας σε ένα πιθανό dilution 280% με 321%.

Το συμπέρασμα

«Η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ, μαζί με άλλες δράσεις κεφαλαιακής  ενίσχυσης, στοχεύουν στην  απορρόφηση του κόστους αντιμετώπισης των NPE και τη διατήρηση –σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- του κεφαλαιακού δείκτη της τράπεζας πάνω από τις απαιτήσεις των αρχών», σημειώνουν οι αναλυτές της ISS.

«Η εταιρεία σήμερα παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη NPE (47%) ανάμεσα στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και η ποιότητα ενεργητικού της αποτελεί ανησυχία. Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο δείκτης NPE στο στόχο του 3% που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο Sunrise», αναγνωρίζει ο οίκος. Όμως, τονίζει ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι μεγάλη και οι μέτοχοι που δεν θα συμμετάσχουν θα υποστούν σημαντικό dilution.  Έτσι, μπροστά στις εναλλακτικές, η ISS συστήνει στους μετόχους της Πειραιώς να στηρίξουν την αύξηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News