BUSINESS & FINANCE

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας Πειραιώς ύψους 1 δισ. ευρώ, στους υφιστάμενους μετόχους αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς.

Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό που θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building). 

Η αποσαφήνιση των όρων της ΑΜΚ εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει το επόμενο διάστημα και το sell off της μετοχής που κυριάρχησε το προηγούμενο διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, οδηγώντας την τιμή στα 0,535 ευρώ. Είχε προηγηθεί στις 16 Μαρτίου – ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από τη διοίκηση της Τράπεζας – το παράδοξο της εκτίναξης της τιμής της μετοχής στα 0,940 ευρώ από το προηγούμενο κλείσιμο στα 0,745 ευρώ της Παρασκευής 12 Μαρτίου. Οι μαζικές πωλήσεις το τελευταίο διήμερο αποτυπώνουν την πρόθεση των επενδυτών να περιορίσουν το dilution που εκτιμάται ότι θα υποστούν ενόψει της επικείμενης ΑΜΚ.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημόσιας προσφοράς προβλέπουν:

  • Ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Ιδιωτική τοποθέτηση (δηλαδή διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά (ΔΠ) στην Ελλάδα.
  • Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για ΔΠ στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. 
  • Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.
  • Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. 
  • Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους. 
  • Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. 
  • Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς. επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας. 
  • Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη ΔΠ στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο της αύξησης θα προηγηθεί αύξηση της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από τα 6 στα 99 ευρώ και παράλληλη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223, με αναλογία 16,5 υφιστάμενες μετοχές σε 1 νέα. Στη συνέχεια και προς διευκόλυνση της αύξησης θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ. Με τη μείωση επιτυγχάνεται επίσης ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News