ΑΓΟΡΕΣ

Νέο sell off στο Χρηματιστήριο με τζίρο – μαμούθ: Χάθηκαν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ

Στο -3,85% και τις 891 μονάδες ο Γ.Δ.

Νέο sell off στο Χρηματιστήριο με τζίρο – μαμούθ: Χάθηκαν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ

Νέο sell off σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπαναχώρησε στη ζώνη των 890 μονάδων, πολύ κοντά στο χαμηλό έτους (888 μονάδες), ενώ οι παγκόσμιες αγορές υφίστανται αυξημένες πιέσεις, ως απόρροια των ραγδαίων εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.   

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρές απώλειες κατά 3,85% και κατακρημνίστηκε στις 891,58 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 35,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (927,25 μονάδες), αλλά και αποφεύγοντας τα χειρότερα (έφθασε έως τις 878 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 40 μονάδες (από 878,08 έως 918,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 176 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχασαν από 5% έως 10%, ενώ κάμψη κατά 8% παρουσίασε και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατρακύλησε κάτω από τα 24 ευρώ και βρέθηκε σε χαμηλό 15 μηνών, εξαιτίας της έκθεσης της εισηγμένης στη ρωσική αγορά.  

Κάμψη κατά τουλάχιστον 4% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Μytilineos και Ελλάκτωρ. Ενδεικτικό του δυσμενούς κλίματος είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με εξαίρεση τη μετοχή του ΟΠΑΠ και τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες τερμάτισαν οριακά ανοδικά.

Ρωσικό τσουνάμι στις αγορές  

Η απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας, έχει πυροδοτήσει ένα νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1% και διολισθαίνει στις 448 μονάδες, ενώ απώλειες κοντά στο 3% εμφανίζουν ο γαλλικός δείκτης CAC 40 και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB. Ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει τουλάχιστον 1,9%. Πτώση άνω των 400 μονάδων σημειώνουν και τα συμβόλαια του Dow Jones στη Wall Street.   

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο ευρείων επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την πορεία του 2022. 

Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα και για τον τουρισμό, καθώς οι αρμόδιοι φορείς φοβούνται το σενάριο επιδείνωσης του ταξιδιωτικού κλάδου, ως απόρροια της εξελισσόμενης εμπόλεμης σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη.    

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει εκ νέου τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των μετάλλων (παλλάδιο, πλατίνα, χαλκός, ασήμι, χρυσός) κινείται και πάλι προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.   

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην Ουκρανία, οι αναλυτές περιμένουν ότι το σκηνικό αστάθειας και μεταβλητότητας θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με τους επενδυτές να αποστρέφονται τα υψηλότερου ρίσκου assets και να καταφεύγουν στις ασφαλέστερες τοποθετήσεις.   

Απώλειες έως 10% στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε των σημερινών ρευστοποιήσεων, καθώς επηρεάστηκε δυσμενώς από τις εξελίξεις στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αποτέλεσμα ήταν οι ελληνικές τράπεζες να καταγράψουν ισχυρή πτώση κατά 8,41% και να διολισθήσουν στις 639,46 μονάδες.   

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχώρησε κατά 10,1% και απώλεσε το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε στο -8,8% και τα 3,3 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε κατά 7,5% και κατρακύλησε στο τεχνικό όριο του 1,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο -5,6% και επέστρεψε στο 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -7,48% 1,212 ευρώ   
  • Eurobank -10,11% 0,9762 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -8,84% 3,30 ευρώ   
  • Πειραιώς -5,60% 1,416 ευρώ   

Στο κόκκινο το ταμπλό   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίστηκε στο -8% και τα 23,5 ευρώ, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης. Άλλωστε, η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.  

Απώλειες άνω του 4% εμφάνισαν, παράλληλα, οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Μytilineos και Ελλάκτωρ,, ενώ σε τουλάχιστον 2,5% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και ΟΤΕ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Entersoft και Intracom ξεχώρισαν αρνητικά στο -5%, με τις μετοχές των Fourlis, Profile και Ικτίνος να ακολουθούν στο -4%.  

Συνολικά, μόλις εννέα μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 102 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

Διαβάστε επίσης:     

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι  

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα   

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News