Business & Finance Κυριακή 27/02/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα

Νέο κύμα αναταράξεων στις αγορές

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα

Περισσότερη αναταραχή αναμένεται στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές θα σπεύσουν να αποτιμήσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, κατά τη διάρκεια του οποίου η Δύση επέβαλε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. 

Το πρωί της Κυριακής, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, ενώ προανήγγειλαν το «πάγωμα» των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.  

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το καθολικό κλείσιμο του εναέριου χώρου για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, ασκώντας έτι περισσότερη πίεση στη Μόσχα. 

Το ρωσικό νόμισμα, όπως είναι εύλογο, τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς αναμένεται να υποστεί σημαντικές απώλειες, προσεγγίζοντας ή και υπερβαίνοντας το ψυχολογικό φράγμα των 100 ρουβλιών ανά δολάριο. 

Εξίσου έντονο αναμένεται το σφυροκόπημα στην αγορά των ρωσικών κρατικών ομολόγων, ιδίως μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης. 

Στο στόχαστρο των πωλητών θα τεθούν, επιπλέον, και οι τραπεζικές – ενεργειακές μετοχές. Οι πρώτες εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού από το σύστημα SWIFT, οι δεύτερες εξαιτίας των ανησυχιών για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ειδήμονες προεξοφλούν ένα άκρως ρευστό τοπίο στις αγορές, με τα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και του αμερικανικού δολαρίου να έχουν και πάλι την τιμητική τους.  

Όσον αφορά το «πάγωμα» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στην εγχώρια οικονομία όσο και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

«Θα οδηγήσει σε μαζικές εκροές καταθέσεων και “δολαριοποίηση” της οικονομίας, με ένα μεγάλο sell off, με στέγνωμα των αποθεμάτων και με πιθανώς μια πλήρους έκτασης κατάρρευση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος» προειδοποιεί η Elina Ribakova, επικεφαλής αναλύτρια στο IIF, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Ας σημειωθεί ότι από την έναρξη του 2022, το ρωσικό νόμισμα έχει απολέσει το 10% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, ενώ οι ρωσικές μετοχές έχουν υποχωρεί κατά σχεδόν 1/3. Οι τιμές δε, των ομολόγων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας να εκτοξεύεται.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλι

Νέα ιστορικά υψηλά σε μέταλλα, ενέργεια και… ψωμί

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να «παγώσει» 643 δισ. δολάρια του Πούτιν

Το είπαν και το έκαναν – Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News