Business & Finance Σάββατο 26/02/2022, 21:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SWIFT: Ο κύβος ερρίφθη (;) – Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων

Μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας

SWIFT: Ο κύβος ερρίφθη (;) – Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων

Ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT φαίνεται ότι βρίσκονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους.  

Οι εν λόγω εξελίξεις εκτιμάται ότι λαμβάνουν χώρα εν μέσω των διαβουλεύσεων για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, το ακριβές περιεχόμενο του οποίου παραμένει άγνωστο. 

Νωρίτερα, πάντως, διέρρευσε η πληροφορία ότι η Γερμανία, η μοναδική χώρα που δεν συναινούσε στον αποκλεισμό της Ρωσίας από SWIFT, άλλαξε στάση και πλέον τάσσεται υπέρ των «στοχευμένων και λειτουργικών περιορισμών». 

Τι είναι το SWIFT 

Κατά γενική ομολογία, άλλωστε, αυτό που θα «πονέσει» περισσότερους τους Ρώσους είναι η πλήρης αποβολή από το SWIFT, ένα διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών και ανταλλαγής μηνυμάτων.   

«Το SWIFT είναι ένα οικονομικό πυρηνικό όπλο» δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ. «Σταματά κάθε πληρωμή από τη Ρωσία ή προς τη Ρωσία» εξήγησε χαρακτηριστικά.   

Το σύστημα SWIFT, προέρχεται από τα ακρωνύμια Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, διεκπεραιώνει μηνύματα και οδηγίες πληρωμών ανάμεσα σε τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη.    

Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια τέτοιου είδους μηνύματα, τα οποία αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την πραγματοποίηση διεθνών εμπορικών πληρωμών.   

Εν ολίγοις, επομένως, μέσω του SWIFT διευκολύνονται οι τραπεζικές συναλλαγές και άρα, οι πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου προς τη Ρωσία, οι οποίες αποτελούν βασικές πηγές εισόδων για τη Μόσχα.   

Η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα για να κάνει τις πληρωμές προμήθειας του ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο ζεσταίνει τα ευρωπαϊκά σπίτια και δίνει ενέργεια στα ευρωπαϊκά εργοστάσια.   

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Γηραιά Ήπειρος εισάγει το 40% των αναγκών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκ των οποίων το 1/3 διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών.   

Τυχόν αποκλεισμός από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο, σημαίνει ότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία θα γίνουν δυσκολότερες, θα απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα κοστίζουν περισσότερο στη Μόσχα.   

Το SWIFT ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου καθώς κι από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ε.Ε., Ιαπωνία κ.α.  

Το 2012 αναγκάστηκε να αποκόψει την πρόσβαση στις ιρανικές τράπεζες, στον απόηχο της επιβολής κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το ίδιο συνέβη και το 2018.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Ποια χώρα μπλοκάρει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT

Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να «παγώσει» 643 δισ. δολάρια του Πούτιν 

Σενάρια πώλησης της Chelsea λόγω των κυρώσεων σε Ρώσους 

Τα τζετ και τα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών αλωνίζουν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News