ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Επανέρχεται άνω των 920 μονάδων

Στο +4,3% και τις 926 μονάδες ο Γ.Δ.

Ράλι 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Επανέρχεται άνω των 920 μονάδων

(upd) Έντονα ανοδικά αντιδράει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές όχι μόνο να ανακαταλαμβάνουν το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων αλλά και να υπερβαίνουν τις 920 μονάδες, μία ημέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εκρηκτική άνοδο κατά 4,26% και διαμορφώνεται στις 926,17 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 38 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,31 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 29 μονάδες (από 897,18 έως 926,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 4,5 ώρες.  

Βασικό στήριγμα στην ελληνική αγορά αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ανακάμπτουν δυναμικά έως και +6%, ενώ υψηλά είναι τα κέρδη για τις μετοχές των ΕΛΠΕ – Aegean, οι οποίες διαμορφώνονται πέριξ του 6,5% – 7%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. 

Από εκεί και πέρα, άνοδο άνω του 3% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development, Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΠΑΠ. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips βρίσκονται σε θετικό έδαφος, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της αγοράς, με εξαίρεση τη μετοχή της Jumbo, η οποία κινείται σταθεροποιητικά στα 13 ευρώ. 

Ανοδική αντίδραση με το βλέμμα στα επιτόκια 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τη χθεσινή πτώση που υπερέβη το 6% και οδήγησε τον Γ.Δ. κάτω από τις 890 μονάδες, προσπαθεί σήμερα να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους.  

Σ’ αυτό βοηθάει και η ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 1,8% και τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται κατά 2,1%. Αξιοσημείωτη κέρδη σημειώνει και ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος βρίσκεται στο +1,3%. 

Βέβαια, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει στο επίκεντρο, καθώς το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με απρόβλεπτες συνέπειες στον ενεργειακό -και όχι μόνο- τομέα. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η αρνητική εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αναβολή της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που πιθανόν αντισταθμίζει το γεωπολιτικό ρίσκο και δικαιολογεί τη σημερινή άνοδο στις αγορές μετοχών. 

Κέρδη 5% στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υπέστη σημαντικές πιέσεις την Πέμπτη (έως 10%), σήμερα ηγείται της ανοδικής αντίδρασης, καθώς αυξάνεται κατά 5% και διαμορφώνεται στις 692,11 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 5,8% και προσεγγίζει τα 3,6 ευρώ. Κέρδη κατά 5,5% εμφανίζει και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το 1,08 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αντιδράει στο +5% και το 1,48 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +4% και διαπραγματεύεται στο 1,29 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +3,96% 1,2995 ευρώ  
  • Eurobank +5,54% 1,0765 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +5,82% 3,598 ευρώ  
  • Πειραιώς +5,04% 1,4810 ευρώ  

Επικράτηση των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο αγοραστικό επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές, οι οποίες πιέστηκαν περισσότερο την Πέμπτη. Ως εκ τούτου, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 6,3%, με τη μετοχή της Σαράντης να έπεται στο +5,5%.  

Άνοδο άνω του 3% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Άλλωστε, με εξαίρεση τις Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ, όλα τα υπόλοιπα blue chips εμφανίζουν κέρδη τουλάχιστον 1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των ΑΒΑΞ και Intracom ξεχωρίζουν στο +7%, με τις μετοχές των Intrakat, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Profile και Fourlis να ακολουθούν με άνοδο άνω του 5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (15.00), 107 μετοχές σημειώνουν κέρδη, τέσσερις μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ ακόμη τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:  

Ελληνική βιομηχανία: Ποιες επιχειρήσεις «καρδιοχτυπούν» για την κρίση στην Ουκρανία 

ΕΛΠΕ: Κέρδη 341 εκατ. ευρώ για το 2021 – Η 2η υψηλότερη κερδοφορία όλων των εποχών  

Τρ. Πειραιώς: Στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού η έκθεση στη Ρωσία  

Πώς εξηγείται το σημερινό -13% στη μετοχή της Σαράντης  

ΟΛΘ: Ποια κοινοπραξία αναλαμβάνει το έργο των 150 εκατ. ευρώ  

Επιστρέφουν στη ΔΕΗ οι μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News