ΑΓΟΡΕΣ

ΕΛΠΕ: Σε υψηλό 2 ετών η μετοχή με άλμα 7%

Επιστρέφει σε προ-κορωνοϊού επίπεδα

ΕΛΠΕ: Σε υψηλό 2 ετών η μετοχή με άλμα 7%

Στην κορυφή των επιλογών των αγοραστών βρίσκεται σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία όχι μόνο ανακτά το σύνολο των χθεσινών απωλειών (-4,7%), αλλά επιστρέφει σε επίπεδα άνω των 7 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της εταιρείας εκτινάσσεται κατά 6,78% και καθορίζεται στα 7,09 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω του 1,7 εκατ. ευρώ. 

ΕΛΠΕ: Σε υψηλό 2 ετών η μετοχή με άλμα 7%-1

Το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και σηματοδοτεί την επιστροφή της εισηγμένης σε προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Ας σημειωθεί ότι χθες η μετοχή των διυλιστηρίων υποχώρησε κατά 4,7% ως απόρροια του μαζικού sell off στις αγορές μετοχών. Όμως, και πάλι, η πτώση ήταν χαμηλότερη του Γενικού Δείκτη (άνω του 6%). 

Χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στο +6,7% από τις αρχές του έτους, δείγμα των θετικών οιωνών για τη μετοχή της εισηγμένης, η οποία χθες ανακοίνωσε τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη της ιστορίας της (341 εκατ. ευρώ). 

Ειδικότερα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 401 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 21% σε σχέση με το 2020, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ. 

H διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων, οπωσδήποτε, συμβάλλει σημαντικά στη βελτιωμένη εικόνα της μετοχής, καθώς συνιστά αναγκαία συνθήκη για την αισθητή ανάκαμψη της κερδοφορίας.  

Σε συνδυασμό δε, με την τόνωση της ζήτησης από νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, οι αναλυτές προσβλέπουν σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδη και σε αύξηση των αποτελεσμάτων EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).  

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Ουκρανία φαίνεται ότι αποτελεί στήριγμα για τη μετοχή, δεδομένων των ανοδικών πιέσεων στην τιμή του αργού.  

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Κέρδη 341 εκατ. ευρώ για το 2021 – Η 2η υψηλότερη κερδοφορία όλων των εποχών

Eurobank Equities: Νέα τιμή-στόχος στα 8,30 ευρώ για τα ΕΛΠΕ

ΕΛΠΕ: Εγκρίθηκε η διάσπαση σε δύο εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News