ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση με υψηλό τζίρο – Κέρδη 4% στις τράπεζες

Πάνω από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση με υψηλό τζίρο – Κέρδη 4% στις τράπεζες

Ανοδικά αντιδράει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να καταβάλλουν προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων, μία ημέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 2,11% και διαμορφώνεται στις 907,06 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,31 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 897,18 έως 911,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 15 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τη χθεσινή πτώση που υπερέβη το 6% και οδήγησε τον Γ.Δ. κάτω από τις 890 μονάδες, προσπαθεί σήμερα να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους. 

Σ’ αυτό βοηθάει και η ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 0,7% και τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται κατά 1%. Οριακά κέρδη σημειώνει και ο γερμανικός δείκτης DAX.  

Βέβαια, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει στο επίκεντρο, καθώς το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με απρόβλεπτες συνέπειες στον ενεργειακό -και όχι μόνο- τομέα. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτη η αρνητική εξέλιξη ενδέχεται να σηματοδοτήσει την αναβολή της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που πιθανόν αντισταθμίζει το γεωπολιτικό ρίσκο στις αγορές μετοχών και δικαιολογεί τη σημερινή άνοδο. 

Αντίδραση 3,5% στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υπέστη σημαντικές πιέσεις την Πέμπτη (έως 10%), σήμερα ηγείται της ανοδικής αντίδρασης, καθώς αυξάνεται κατά 3,43% και διαμορφώνεται στις 681,84 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά 4,7% και προσεγγίζει το 1,07 ευρώ. Κέρδη κατά σχεδόν 4% εμφανίζει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το 1,5 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντιδράει στο +3,1% και τα 3,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +3% και διαπραγματεύεται στο 1,28 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,04% 1,288 ευρώ 
  • Eurobank +4,71% 1,068 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +3,15% 3,507 ευρώ 
  • Πειραιώς +3,97% 1,466 ευρώ 

Επικράτηση των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές, οι οποίες πιέστηκαν περισσότερο την Πέμπτη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται κατά 4,7%, με τη μετοχή της Aegean να έπεται στο +4,5%. 

Άνοδο άνω του 3% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Τιτάνα, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΛΠΕ. Τα μοναδικά blue chips, τα οποία κινούνται πτωτικά, είναι οι μετοχές των ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή (>0,50%). 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 81 μετοχές σημειώνουν κέρδη, επτά μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνική βιομηχανία: Ποιες επιχειρήσεις «καρδιοχτυπούν» για την κρίση στην Ουκρανία

ΕΛΠΕ: Κέρδη 341 εκατ. ευρώ για το 2021 – Η 2η υψηλότερη κερδοφορία όλων των εποχών 

Τρ. Πειραιώς: Στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού η έκθεση στη Ρωσία 

Πώς εξηγείται το σημερινό -13% στη μετοχή της Σαράντης 

ΟΛΘ: Ποια κοινοπραξία αναλαμβάνει το έργο των 150 εκατ. ευρώ 

Επιστρέφουν στη ΔΕΗ οι μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News