ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στο Χρηματιστήριο με πτώση 6% – Χάνονται όλα τα κέρδη του 2022

Στις 892 μονάδες ο Γ.Δ. - Βουτιά 10% στις τράπεζες

Sell off στο Χρηματιστήριο με πτώση 6% – Χάνονται όλα τα κέρδη του 2022

Διαστάσεις sell off προσλαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά βουλιάζει στη ζώνη των 890 μονάδων, ενόσω η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επιδεινώνοντας σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης αυτή τη στιγμή (14.30) καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 6,00% και κατακρημνίζεται στις 892,42 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 59 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (949,22 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 49 μονάδες (από 891,76 έως 940,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 86 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες τέσσερις ώρες.

Οι ρευστοποιήσεις είναι εκτεταμένες σε όλο το ταμπλό, με τον κύριο χρηματιστηριο δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022, σβήνοντας όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους.

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες κατρακυλούν κατά 8% έως 10%, ενώ σε επίπεδα άνω του 5% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Σαράντης, Aegean, Viohalco, Quest και Jumbo.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα blue chips βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μικρότερες απώλειες να συναντώνται στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία χάνει μόλις 2,3%, ως απόρροια των θετικών οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου.

Sell off στις διεθνείς αγορές

Η απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει τα χειρότερα δυνατά σενάρια, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προστρέχουν σε ασφαλέστερα καταφύγια, εγκαταλείποντας τις μετοχές και τα υπόλοιπα υψηλού ρίσκου assets. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί άνω του 4%, ενώ οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 προσεγγίζουν το 3,5%. Την ίδια ώρα, στην προ-αγορά της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει τουλάχιστον 600 μονάδες.   

Η εμπόλεμη σύρραξη, όπως είναι εύλογο, προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς το 40% των αναγκών σε αέριο καλύπτεται από τα ρωσικά αποθέματα, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα. 

Άλλωστε, από το πρωί η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι (105 δολάρια), για πρώτη φορά από το 2014, καθώς εκτινάσσεται κατά 8,7%. Κατά 8,6% αυξάνεται και η τιμή του αργό (100 δολάρια).  

Δείγμα της απουσίας διάθεσης για ρίσκο είναι το γεγονός ότι τα συμβόλαια χρυσού, παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων, εκτοξεύονται άνω του 3,1% και φθάνουν μία ανάσα από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.  

Βουτιά 10% στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς διολισθαίνει κατά 9,32% και περιορίζεται στις 656 μονάδες, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία κατρακυλάει στο -10% και το 1,02 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθά η μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώνεται κατά σχεδόν 9% και το 1,43 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 8% και διαπραγματεύεται στο 1,24 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, βρίσκεται στο -7,6% και διαμορφώνεται στα 3,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -8,04% 1,2415 ευρώ  
  • Eurobank -10,06% 1,0285 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -7,63% 3,39 ευρώ  
  • Πειραιώς -8,88% 1,436 ευρώ  

Βαριές απώλειες στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο ι μετοχές των Viohalco, Σαράντης και ΔΕΗ εμφανίζουν κάμψη άνω του 6%, ενώ στο 5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Jumbo, Mytilineos και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Στη ζώνη του 4%, παράλληλα, διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνα, Quest Συμμετοχών, Lamda Development και Coca – Cola, η οποία συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds κατρακυλάει στο -8% και το 1,85 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα καθορίζεται η κάμψη για τη μετοχή της Intracom. Η μετοχή της ΑΒΑΞ έπεται στο 6,6% και η μετοχή της Cenergy στο -5,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (12.30), μόλις μία μετοχή κινείται ανοδικά, 109 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.  Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνετια στα 66,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

Διαβάστε επίσης: 

OTE: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας το δ΄ τρίμηνο του 2021 

«Καίει» το φυσικό αέριο, στο κόκκινο οι μετοχές, ανατροπή σκηνικού για τις οικονομίες 

Άλμα έως και 41% στο φυσικό αέριο 

Χρυσός: Άλμα στα υψηλά έτους προκαλεί η ρωσική εισβολή 

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο 

Ρωσία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 το ρούβλι  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News