SELL OFF ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες άνω του 3% – Βουτιά σε τράπεζες, blue chips 

Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες άνω του 3% – Βουτιά σε τράπεζες, blue chips 

Δραματικές είναι οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας σε sell off τις παγκόσμιες αγορές.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 3,55% και κατακρημνίζεται στις 915,54 μονάδες, χάνοντας 33,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (949,22 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 29 μονάδες (από 911,20 έως 940,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 15 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.  

Η απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει τα χειρότερα δυνατά σενάρια, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προστρέχουν σε ασφαλέστερα καταφύγια, εγκαταλείποντας τις μετοχές και τα υπόλοιπα υψηλού ρίσκου assets. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί άνω του 3%, ενώ οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 προσεγγίζουν το 3%. Την ίδια ώρα, στην προ-αγορά της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει τουλάχιστον 600 μονάδες.   

Η εμπόλεμη σύρραξη, όπως είναι εύλογο, προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς το 40% των αναγκών σε αέριο καλύπτεται από τα ρωσικά αποθέματα, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα. 

Άλλωστε, από το πρωί η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014. Κατά 6% αυξάνεται και η τιμή του αργό.  

Δείγμα της απουσίας διάθεσης για ρίσκο είναι το γεγονός ότι τα συμβόλαια χρυσού, παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων, εκτοξεύονται κατά σχεδόν 2% και φθάνουν μία ανάσα από τα 1.950 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.  

Βουτιά 5% στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς διολισθαίνει κατά 4,9% και περιορίζεται στις 688 μονάδες, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατρακυλάει στο -5,5% και το 1,48 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθά η μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώνεται κατά 5,2% και το 1,28 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 3,8% και διαπραγματεύεται στο 1,1 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, βρίσκεται στο -3,5% και διαμορφώνεται στα 3,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -5,19% 1,28 ευρώ  
  • Eurobank -3,80% 1,1 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -3,54% 3,54 ευρώ  
  • Πειραιώς -5,46% 1,486 ευρώ  

Βαριές απώλειες στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Jumbo εμφανίζουν κάμψη άνω του 4%, ενώ στο -3,5% έπεται η μετοχή της Coca – Cola, η οποία συνεχίζει την καθοδική πορεία.   

Απώλειες άνω του 2% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean. Ενδεικτικό είναι δε, το γεγονός ότι όλα τα blue chips βρίσκονται σήμερα σε αρνητικό έδαφος.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), μόλις τέσσερις μετοχές κινούνται ανοδικά, 96 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

Διαβάστε επίσης: 

OTE: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας το δ΄ τρίμηνο του 2021 

«Καίει» το φυσικό αέριο, στο κόκκινο οι μετοχές, ανατροπή σκηνικού για τις οικονομίες 

Άλμα έως και 41% στο φυσικό αέριο 

Χρυσός: Άλμα στα υψηλά έτους προκαλεί η ρωσική εισβολή 

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο 

Ρωσία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 το ρούβλι  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News